Duitsers vragen nabestaanden München ’72 om vergeving

Steinmeier, herdenking München 72, YouTube
YouTube

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft excuses aangeboden voor het falen van de Duitse diensten tijdens de reddingsactie van de elf gegijzelde Israëlische atleten en begeleiders in München in 1972. Op maandag vond de vijftigste herdenking plaats van het Bloedbad van München. De politicus vroeg de nabestaanden eveneens om vergiffenis. Niet alleen vanwege het optreden van destijds van de Duitse politie, maar ook om de behandeling van de nabestaanden in de jaren na de terreuraanslag. Minister Nancy Faeser (SPD) van Binnenlandse Zaken en de Beierse minister-president Markus Söder (CSU) vroegen eveneens vergiffenis.

“Ik vraag u, als staatshoofd van dit land en namens de bondsrepubliek Duitsland, om uw vergeving voor het gebrek aan bescherming voor de Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München en voor het gebrek aan informatie daarna,” zei Steinmeier tijdens een herdenkingsceremonie in Fürstenfeldbruck. Hij sprak meerdere malen van ‘een mislukking’. De Israëlische president Itzhak Herzog, ook aanwezig, bedankte Steinmeier en noemde zijn toespraak ‘moedig’ en ‘historisch’. Hij stelde dat de pijn door onverschilligheid en het gevoel in de steek gelaten te worden, de nood van de families nog meer hebben vergroot. Hij bedankte de bondspresident nadrukkelijk voor zijn ‘grote inspanningen’.

Steinmeijer: “We wilden goede gastheren zijn, maar we konden het vertrouwen dat de Israëlische atleten en hun families in Duitsland stelden niet waarmaken. Ze waren niet beschermd. Ze werden gemarteld en vermoord door terroristen in ons land.” De Duitsers waren niet voorbereid op een dergelijke aanval en hadden dat wel moeten zijn, aldus de president. Hij sprak van een catastrofaal mislukte bevrijdingscampagne. Het verhaal van de Olympische moord is ‘ook een verhaal van verkeerde inschattingen en verschrikkelijke, dodelijke fouten, ja, een mislukking’.

Op de Olympische Spelen van München in 1972 werden elf Israëlische atleten en begeleiders gegijzeld door Palestijnse terroristen. Bij een bevrijdingsactie door de Duitse politie werden alle nog in leven zijnde Israëlische en een Duitse politieman vermoord. In de decennia daarna hebben nabestaanden moeten strijden om de waarheid van het gebeuren maar ook om genoegdoening. Die kwam vorige week: de Duitse autoriteiten betalen hen 28 miljoen euro aan smartengeld. Ankie Spitzer, ook bekend als Ankie Rechess, heeft samen met de anderen jarenlang strijd gevoerd. Zij zei op de herdenking: “Men zou gedacht hebben dat het machtige Duitsland er alles aan zou doen om niet opnieuw Joods bloed te vergieten op zijn reeds bloederige grond. Het gat in mijn hart zal nooit genezen.”


Lees ook:
Nabestaanden ‘München ’72’ en Duitse regering komen toch tot overeenkomst

De nabestaanden van de slachtoffers van het Bloedbad van München hebben alsnog een overeenkomst bereikt met de Duitse regering over genoegdoening en financiële compensatie. Het gaat niet alleen om schadevergoeding, maar ook om erkenning en betalingen door bondsland Beieren en de stad München. Ook komt er een commissie van Duitse en Israëlische historici die de gebeurtenissen van 1972 zal onderzoeken. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Duitsers vragen nabestaanden München ’72 om vergeving