Nabestaanden ‘München ’72’ en Duitse regering komen toch tot overeenkomst

Ankie Spitzer (Foto: KRO-NCRV 2022)
Ankie Spitzer, KRO-NCRV

De nabestaanden van de slachtoffers van het Bloedbad van München hebben alsnog een overeenkomst bereikt met de Duitse regering over genoegdoening en financiële compensatie. Het gaat niet alleen om schadevergoeding, maar ook om erkenning en betalingen door bondsland Beieren en de stad München. Ook komt er een commissie van Duitse en Israëlische historici die de gebeurtenissen van 1972 zal onderzoeken. ‘Op deze manier vervult Duitsland zijn historische verplichting jegens de slachtoffers en hun families, ook met betrekking tot de bijzondere Duits-Israëlische relatie’, heet het. Even zag het er naar uit dat de herdenking van volgende week in het water zou vallen.

Smartengeld
In de afgelopen weken was er tumult over de onderhandelingen tussen de nabestaanden en de Duitse regering. Het ging om de door Duitsland voorgestelde tien miljoen euro, dat volgens woordvoerder Ankie Spitzer – ook bekend als Ankie Rechess – qua hoogte niet zou passen bij het geleden leed. De hoogte van de vergoeding wordt echter niet genoemd in de Duitse regeringsverklaring. Volgens berichten in de media zullen de families van de elf Israëlische atleten en begeleiders die op 5 september 1972 zijn vermoord, in totaal 28 miljoen euro aan schadevergoeding krijgen. Het leeuwendeel hiervan – 22,5 miljoen euro – komt van de Duitse overheid, nog eens vijf miljoen van Beieren en de rest van de stad München.

Twan Huys
Ankie Spitzer is tevreden met de overeenkomst en heeft aangegeven dat de nabestaanden zullen deelnemen aan de grote herdenking van komende maandag. Dan is het precies vijftig jaar geleden dat de Israëlische atleten en hun begeleiders door Palestijnse terroristen van Zwarte September werden gegijzeld. Later zouden elf van hen worden vermoord. Ook een Duitse politieman zou het niet overleven. Spitzer staat momenteel ook in de belangstelling vanwege de documentaire die is gemaakt over haar leven en jarenlange strijd. Samen met presentator Twan Huys ontdekte ze dat de moordenaar van haar man, André Spitzer, nog op vrije voeten is. De documentaire wordt zondag en maandag uitgezonden op tv – zie in de agenda van Jonet.nl.

Onderzoek
Niet alleen krijgen de nabestaande smartengeld van de Duitse autoriteiten, maar ook komt er dus een commissie met Duitse en Israëlische geschiedkundigen die het Bloedbad van München nauwkeurig gaat onderzoeken. Er zullen dossiers – in overeenstemming met de Duitse wet – aan hen worden vrijgegeven. Er moet zo meer duidelijkheid komen over de politieke verantwoordelijkheid van toen. Verder moet er gebouwd worden aan ‘een nieuwe, levendige herinneringscultuur’ zodat ook na de herdenking van volgend jaar zal worden stilgestaan bij de terreurdaad van destijds.

Plechtigheid gaat door
Even zag het er naar uit dat de herdenking van volgende week in het water zou vallen. Onlangs kondigden de nabestaanden aan niet te zullen komen, omdat ze het geboden bedrag van de Duitsers veel te laag vonden. De Israëlische president Itzhak Herzog was het daar mee eens. Hij zei Ankie Spitzer toe eveneens niet te zullen afreizen naar de herdenking in München, op 5 september aanstaande. In de Beierse hoofdstad hadden vrijwilligers er hard aan gewerkt om het drama van weleer te kunnen gedenken. Zij leggen nu de laatste loodjes aan wat een waardige plechtigheid moet worden.


Lees ook:
IOC-hoofd in Nederland voor premiere ‘Ankie, de olympische weduwe’

President Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is vandaag in Nederland voor de premiere van de tv-documentaire ‘Ankie, de olympische weduwe’. De film, die zondag en maandag op de NPO wordt uitgezonden, gaat over het bewogen leven van Ankie Spitzer, de weduwe van de Israëlische atleet André Spitzer, die op de Olympische Spelen van München in 1972 werd vermoord.

Categorie: |

Home » Nieuws » Nabestaanden ‘München ’72’ en Duitse regering komen toch tot overeenkomst