IOC-hoofd in Nederland voor premiere ‘Ankie, de olympische weduwe’

KRO-NCRV

President Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is vandaag in Nederland voor de premiere van de tv-documentaire ‘Ankie, de olympische weduwe’. De film, die zondag en maandag op de NPO wordt uitgezonden, gaat over het bewogen leven van Ankie Spitzer, de weduwe van de Israëlische atleet André Spitzer, die op de Olympische Spelen van München in 1972 werd vermoord. Velen kennen haar ook als Israël-correspondente Ankie Rechess. Samen met Bach en presentator Twan Huys en zal zij de documentaire bekijken Olympisch Stadion in Amsterdam.

Tijdens de Olympische Spelen van München 1972 werden elf Israëlische atleten en officials vermoord door Palestijnse terroristen van terreurgroep Zwarte September. Het zogeheten ‘Bloedbad van München’ is nu vijftig jaar geleden. In het kader daarvan volgde Huys de hoofdpersoon, die al jaren strijd voert voor eer- en rechtsherstel. Ankie Spitzer bleef na de moord op haar man achter met haar dochtertje Anouk, destijds slechts twee maanden oud. Later werd ze in Nederland en België bekend als radio- en televisiecorrespondent in Israël en de Palestijnse gebieden voor de NOS en VRT.

De afgelopen 50 jaar vocht Spitzer voor een minuut stilte tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ook begon ze haar zoektocht naar antwoorden op haar meest prangende vragen rond de terreuraanslag. Daarbij werd ze voortdurend tegengewerkt door de Duitse autoriteiten. Na intensieve research kregen de documentairemakers eindelijk volledig toegang tot het dossier en werden de belangrijkste vragen van Spitzer beantwoord. Hoe werden haar man André en zijn lotgenoten vermoord? Wie is de moordenaar? En wat is er met hem gebeurd? In de docu ontdekt ze dat de moordenaar nog vrij rondloopt.

Twan Huys roemt de vasthoudendheid van de weduwe. “Ankie Spitzer heeft met niet aflatende energie als een leeuw gevochten de waarheid boven tafel te krijgen. Het is wrang dat dit vijftig jaar heeft geduurd,” zegt hij tegen het AD. Onder de vorige IOC-president, de Belg Jacques Rogge, en de huidige IOC-voorman Thomas Bach, zelf Duitser, kregen de slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad een waardige plek in de Olympische familie. Toch gaat de strijd van Spitzer en de nabestaanden door: momenteel zijn ze in een dispuut verwikkeld met de Duitse overheid over rechtsherstel. Onlangs gaven zij aan volgende niet te komen op de officiële herdenking in München omdat zij het geboden bedrag niet vonden voldoen. Vertegenwoordigers van Israël blijven eveneens weg.

Voorafgaand aan de premiere van ‘Ankie, de olympische weduwe’ vindt op initiatief van NOC*NSF een herdenkingsplechtigheid plaats in het Olympisch Stadion, waarbij een minuut stilte wordt gehouden voor de elf slachtoffers van de terreuraanslag. De documentaire wordt op zondag 4 september om 21:20 uur en maandag 5 september 21:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 vertoond.

Lees ook:
Israël boycot herdenking van terreuraanslag München ’72

Nabestaanden van de slachtoffers van de terreuraanslag in München 1972 en vertegenwoordigers van de Israëlische overheid zijn afwezig op de herdenkingsceremonie. Dat heeft Ankie Spitzer, weduwe van de destijds vermoorde atleet André Spitzer, bekendgemaakt. De nabestaanden en de Duitse overheid zijn het oneens over de financiële compensatie van Duitsland. Op 5 september is het precies vijftig jaar geleden dat Palestijnse terroristen van Zwarte September elf Israëlische sporters gijzelden en vermoordden.


Categorie: | |

Home » Nieuws » IOC-hoofd in Nederland voor premiere ‘Ankie, de olympische weduwe’