BDS krijgt grip op Google-personeel om Israël te boycotten

Google

Personeelsleden van Google willen dat het bedrijf niet langer zaken doet met Israël op het gebied van Artificiële Intelligentie (A.I.), omdat de Israëlische regering misbruik zou maken van het icloud-contract. Het gaat om het project Nimbus waarin Google en Amazon hun AI- en clouddiensten aan de regering aanbieden. Werknemers van het concern hebben een petitie opgezet die al 38.000 keer is ondertekend. Ze eisen stopzetting van het contract. Zo niet, dan gaan ze demonstreren. Duidelijk is dat de ideologie van de beweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS) is binnengedrongen bij Google.

De samenwerking tussen de techgigant en de Israëlische overheid moet stoppen, aldus de activistische medewerkers. ‘Door zaken te doen met de Israëlische apartheid, maken Amazon en Google het de Israëlische regering makkelijker om de Palestijnen in de gaten te houden en hen van hun land te verdrijven’, aldus de petitie. Ongeveer achthonderd personeelsleden zeggen te willen demonstreren als de directie van Google niet op hun eisen ingaat. Het contract voor Nimbus ging in juli 2021 in en heeft een looptijd van zeven jaar. Er is een bedrag van 1,2 miljard euro mee gemoeid.

Google en Amazon zouden hun gezichts- en emotie-herkenningstechnieken beschikbaar stellen aan Israël, zodat dat land in zijn veiligheid kan voorzien. Tevens kunnen de systemen van Google objecten in video’s volgen. Over de inhoud van het contract is de leiding van het concern altijd vaag geweest. Eerder stelde de activistische groep werknemers Jewish Diaspora in Tech voor dat de aandeelhouders het contract zouden verwerpen, maar die wilden daar niets van weten. Ariel Koren, een Joodse medewerker en de leider van de groep, nam vorige week ontslag omdat ze zou zijn tegen gewerkt. Het personeel wil op 8 september gaan demonstreren. BDS en Hamas steunen Jewish Diaspora in Tech, aldus de Jerusalem Post.

Jewish Diaspora in Tech hanteert onder meer de idelogie van BDS. Zo is de groep tegen ‘Apartheid’ in Israël – volgens BDS is de Israëlische regering hetzelfde als het apartheidsregime in het Zuid-Afrika van voor 1994. Op de site staat: ‘Wij zijn een gemeenschap van leden van de Joodse diaspora die in de technische industrie werken. Door onze toegang en onze middelen te mobiliseren, proberen wij solidair op te treden met alle volkeren in de voorhoede van de strijd tegen blank supremacistisch geweld en de gevangenen-staat’. De Israëlische regering en Google hebben nog niet gereageerd op de commotie.

Lees ook:
Israël in race voor Google Lunar X Prize

SpaceIL, Moon Express, Team Indus, Synergy Moon en Hakuto. Dat zijn de vijf finalisten van de Google Lunar X Prize. Zij maken nog kans op het winnen van 20 miljoen dollar, en het realiseren van de eerste particuliere maanlanding. Dat maakten X Prize en Google, organisatoren van de gelijknamige wedstrijd voor de eerste particuliere maanlanding vorige week bekend. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » BDS krijgt grip op Google-personeel om Israël te boycotten