EBU heeft zorgen over veiligheid Songfestival

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De European Broadcasting Union (EBU) maakt zich zorgen over de veiligheid van het Eurovisie Songfestival in Israël. De recente raketbeschietingen vanuit Gaza en de ingrepen van het Israëlische leger liggen daar aan ten grondslag. Inmiddels heeft de EBU een brandbrief gestuurd naar premier Benjamin Netanyahu van Israël. In de brief kaart de organisatie het veiligheidsgehalte aan. Zo heeft de Israëlische staat beloofd om voor alle beveiligingskosten op de draaien, maar lijken de Israëli’s hun woord vooralsnog niet na te komen. Geplande inspecties van de gebouwen met politiehonden bleven uit.

Uit de brandbrief van de EBU: ‘We hebben gehoord dat de politie instructies heeft gekregen om geen inspecties met bomhonden meer uit te voeren. Het lijkt ons niet nodig uit te leggen dat dit bij een groot evenement als het Eurovisiesongfestival wel moet gebeuren. Elke vertraging als gevolg van dit hiaat in de veiligheidsinspecties zal impact hebben op de voorbereidingen en dus op het budget en de kwaliteit van de shows’. Naar verluid zou de politie geen betalingen hebben gekregen voor het uitvoeren van de nodige inspecties van het Tel Aviv Convention Center, waar het liedjesfestijn wordt gehouden.

Alle deelnemende landen zullen van de situatie op de hoogte worden gesteld, aldus de EBU. ‘De veiligheid van het evenement is sowieso al een delicaat onderwerp, gezien de huidige situatie’. De Europese paraplu-organisatie gaat ervan uit dat de regering van Israël de politiemensen zal betalen en dat de inspecties er alsnog zullen komen. Vooralsnog heeft Netanyahu niet gereageerd. Momenteel is de Israëlische politiek verwikkeld in een campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen van volgende week. Op dinsdag 9 april gaan de Israëli’s naar de stembus.

Vooralsnog verliep de organisatie van het Songfestival in Tel Aviv niet geheel vlekkeloos. Nadat zangeres Netta vorig jaar het festival in Stockholm won, ontstond er gesteggel over de locatie van de editie in Israël. Nationalisten vonden Jeruzalem de meest geschikte plaats, maar ook Tel Aviv, Haifa en Eilat stapten in de race. Uiteindelijk koos de EBU in samenspraak met de Israëlische overheid voor Tel Aviv, mogelijk omdat die stad minder politieke commotie zou opleveren en een gay-vriendelijkere stad is. Ook het openbaar vervoernetwerk van de stad speelde een grote rol in de toewijzing. De EBU heeft een strak draaiboek waar het organiserende land aan moet voldoen.

De laatste twee weken was het onrustig in Israël. Er werden raketten afgevoerd vanuit de Gazastrook, waarvan er een in een dorp ver in Israël neerkwam en slachtoffers eiste. Het Israëlische leger sloeg terug door de kantoren van de Hamas-leiding in Gaza aan te vallen. Vooralsnog hebben de spanningen geen impact op de deelnemers van het Songfestival Zo nam de Nederlandse zanger Duncan onlangs een kijkje in Tel Aviv. Verder zijn er vooralsnog geen landen die zich omwille van de veiligheidssituatie hebben teruggetrokken.

Categorie: |

Home » Nieuws » EBU heeft zorgen over veiligheid Songfestival