Eerste grote overwinning Maccabi bedrijfshockey

Beeld: K. Rijken

Het bedrijfshockeyteam van Maccabi Nederland moest maandagavond aantreden tegen het hockeyteam van het VU Medisch Centrum (VUMC, ook wel ‘chirurgie regio’ genoemd). Dat gebeurde op een veld van hockeyclub AH&BC in Amstelveen. Na een grote regenbui stapten de dames en heren van Maccabi een drijfnat veld op; na zeventig minuten liepen ze er met een glansrijke overwinning af.

In de eerste helft leek het team van VUMC lange tijd de betere. De medici, die met zijn tienen speelden en die geen keeper hadden, waren gekleed in groene shirts en korte witte broekjes. Zowel de dames als de heren, die bijna allemaal een kop groter waren dan de Maccabianen, renden hard en hockeyden grof. Maar de hockeyers van Maccabi boden al gauw goed weerstand. Na ongeveer vijftien minuten scoorde Joël Mendels de eerste goal, die werd gevolgd door een doelpunt van Gabi van Gelder. Door de doelpunten van Maccabi Nederland werd de tegenstander zichtbaar zenuwachtig. Ook speelden de Maccabianen de medici naar de flanken en in de hoeken, waardoor ze het soms Spaans benauwd kregen. Desondanks kwamen ze terug door 2-1 te maken. Keeper Yoni Vromen wist gelukkig erger te voorkomen: hij stopte in de eerste helft zeker zes ballen.

Na rust ging Maccabi Nederland er weer vol in. In het begin waren er wat kleine kansjes, maar het grote genieten begon na de 4-1 door Gabi van Gelder en de 5-1 door Roos van Gelder. Echter, in de minuten die hierop volgden ontstond er een doelpuntenregen die Gabi voor zijn rekening nam. Uiteindelijk werd het 7-1; een prestatie van formaat voor een team dat slechts 1,5 maand met elkaar hockeyt. Achteraf was Gabi de man van de wedstrijd. “We hebben het goed volgehouden en tactisch gespeeld. Ook hebben we erg goed over en weer gespeeld,” aldus de sterspeler. “Gelukkig hebben we ons niet van de wijs laten brengen door VUMC. Al met al kunnen we van deze wedstrijd leren. Ook is de uitslag top voor ons doelsaldo.” Na de wedstrijd duurde ‘de derde helft’ nog lang.

Maccabi Nederland doet dit jaar voor het eerst mee in de bedrijfshockeycompetitie van de KNHB. Het gemixte team (m/v) van spelers met een Joodse achtergrond neemt het op tegen teams uit het Amsterdamse bedrijfsleven. Jonet volgt elke twee weken het wel en wee van de groep.