Alsnog Olympische eer voor vermoorde Israëli’s

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Vierenveertig jaar is een lange tijd om ergens op te wachten. Maar voor Ankie Rechess-Spitzer is dat de tijd die het heeft geduurd voordat ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zover kreeg om een officiële herdenking voor haar man te houden. Scherm coach André Spitzer was één van de elf Israëli’s die tijdens de Olympische Spelen van München werden vermoord.

In de vroege ochtenduren van 5 september 1972 klommen Palestijnse terroristen, lid van de groep Zwarte September, over de veiligheidshekken van het Olympische Dorp in München, trokken naar het verblijf van de Israëlische sporters en gijzelden een aantal van hen. Het was een gebeurtenis die de beveiliging van de Olympische Spelen voor altijd zou veranderen.

De terroristen, die al snel twee Israëli’s vermoordden, eisten de vrijlating van meer dan 200 Palestijnse gevangenen in Israël. De gijzeling eindigde met een mislukte bevrijdingspoging door de Duitse politie, waarbij de overige negen Israëlische atleten en een politieagent werden gedood.

“Niemand kon zich indenken dat zoiets vreselijks kon gebeuren,” zegt de Nederlandse Ankie Rechess vanuit haar woning ten noorden van Tel Aviv. Veel van haar herinneringen lijken nog rauw. “Slechts enkele uren na de moord, ging ik de kamer van mijn man binnen waar ze kort daarvoor allemaal waren gegijzeld. Ik kan de chaos niet beschrijven die ik aantrof toen ik de deur van het appartement opende.” Hun dochter Anouk, die toen nog maar twee maanden oud was, bleef vaderloos achter. Het was op dat moment dat ze zichzelf beloofde dat de wereld moest weten wat er met de man met wie ze nog maar 15 maanden was getrouwd, is gebeurd.

Na een jarenlange strijd en veel brieven, kregen Rechess en de overige nabestaanden van de slachtoffers vandaag de troost van een herdenkingsceremonie in het Olympisch Dorp, waar een stenen monument werd onthuld. Het monument, dat ook de twee slachtoffers memoreert die tijdens de Spelen van Atlanta in 1996 het slachtoffer waren van een bomaanslag en de Georgische bobsleeër, die in 2010 dodelijk verongelukte tijdens de Winterspelen in Canada, zal ook tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 tentoon worden gesteld in het Olympisch Dorp.

Rechess, inmiddels 70, blijft onverminderd ijveren voor een moment stilte tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De boodschap om de Israëlische atleten te herdenken verdient volgens haar een miljardenpubliek. “We geven onze hoop niet op totdat dat doel wordt bereikt,” aldus de weduwe.

Categorie:

Home » Nieuws » Alsnog Olympische eer voor vermoorde Israëli’s