Elf Joodse miljardairs in de Top-50 van Forbes

Zuckerberg
wiki

Elf van werelds rijkste mensen zijn Joods, volgens de jaarlijkse Miljardairslijst die door Forbes Magazine is samengesteld. Mark Zuckerberg staat zesde op de ranglijst. De oprichter van Facebook is met een geschat vermogen van 44,6 miljard dollar de hoogst genoteerde Joodse miljardair. De lijst wordt aangevoerd door Microsoft-oprichter Bill Gates (75 miljard dollar), gevolgd door Zara-oprichter Amancio Ortega, investerings-goeroe Warren Buffett, de Mexicaanse telecom-baas Carlos Slim en Amazon-oprichter Jeff Bezos.

De 31-jarige Zuckerberg zag zijn vermogen het afgelopen jaar met ruim 11 miljard dollar toenemen, meer dan iedere andere persoon op de lijst. Hij schoof hierdoor tien plaatsen omhoog van de zestiende plaats die hij vorig jaar innam. Hij passeerde daarmee Larry Ellisson, bestuursvoorzitter van Oracle en de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, die vorig jaar het Joodse smaldeel aanvoerden. Zij staan dit jaar zevende respectievelijk achtste.

Zuckerberg, nog steeds één van de jongste miljardairs, kondigde afgelopen december aan dat hij en zijn echtgenote, Priscilla Chan, 99 procent van hun aandelen in Facebook gedurende de rest van hun leven zullen wegschenken. Ook lieten zij weten dat de door hun in het leven geroepen Chan Zuckerberg Initiatief, hun geld zal beheren en ‘gelijkheid zal bevorderen voor alle kinderen in de volgende generatie’.

Google medeoprichters Larry Page en Sergey Brin staan op nummer 12 en 13 op de Forbes-lijst. De 82-jarige  casinomagnaat Sheldon Adelson, ook bekend om zijn invloedrijke rol als donateur van de Republikeinse Partij, viel terug naar de 22e positie. Hedgefund manager George Soros, Dell-oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell, bankier Joseph Safra, investeerder Carl Icahn en hedgefund manager James Simons zijn de andere Joodse ‘rijksten der aarde’.

Charlène de Carvalho-Heineken is de hoogst genoteerde Nederlandse op de lijst. Met een vermogen van 12,3 miljard dollar staat zij op de 76e plaats. Forbes telde wereldwijd 1810 miljardairs, dat zijn er 26 minder dan vorig jaar.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Elf Joodse miljardairs in de Top-50 van Forbes