EO komt met dramaserie ‘De Joodse Raad’

Bokma en Wouterse in 'De Joodse Raad' (beeld: EO)

De Evangelische Omroep (EO) komt in maart met een groots opgezette dramaserie over de Joodsche Raad, die in de bange jaren ’40-’45 met de Duitsers meewerkte. Later zagen veel mensen de raad als een groep collaborateurs. Acteurs Pierre Bokma en Jack Wouterse, die in de huid van Abraham Asscher en David Cohen zullen kruipen. Voor de historische context komt er ook een tv-documentaire en voor meer inzicht komt er een special op YouTube.

Te meegaand

In de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter de Joodsche Raad ingesteld als contactorgaan met de Amsterdamse Joodse gemeenschap. De leden van de raad waren veelal Joodse bestuurders die dachten door mee te werken, erger te kunnen voorkomen. Achteraf gezien werd de raad verweten juist te meegaand te zijn geweest. ‘In de dramaserie De Joodse Raad worden de onmogelijke dilemma’s waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede voelbaar’, aldus de EO in een persbericht.

Vader en dochter

Centraal staat het verhaal van vader en dochter Cohen. Die laatste was samen met Asscher voorzitter van de raad. Vader en kind proberenop hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat de gemeenschap bedreigt. Hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen. Cohen blijft tot het einde toe meebewegen met de bezetter ‘om erger te voorkomen’. Zo plaveit hij onbedoeld de weg voor het deporteren van 103.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie laat juist, met gevaar voor eigen leven, honderden vervolgde Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie.

Meebewegen

Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur drama: “De serie grijpt je aan maar laat je ook nadenken: wat zou ik doen onder deze omstandigheden? Zonder de kennis van achteraf. Wat is de ‘juiste’ strategie? Hoever kun je meebewegen met het kwaad om erger te voorkomen?” De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids, aldus Bruinier. “Door stapje voor stapje de grenzen op te schuiven van wat men aanvaardbaar vindt. Ik denk dat we daar met zijn allen waakzaam op moeten blijven. Hopelijk maakt de serie dat invoelbaar voor de kijker. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden.”

Historische context

Aanvullend op de dramaserie komt de Joodse redactie van de EO met de documentaire Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad. Voor dit tv-programma zijn journalist Hans Knoop en de historicus Bart van der Boom geïnterviewd. Ook de vroegere secretaresse van David Cohen, Mirjam Bolle-Levie (106), komt aan het woord over haar ervaringen. Twee kleinzonen van de beide voorzitters, oud-politicus Rob Oudkerk en filmmaker Frank Diamand, blikken terug op deze pijnlijke periode en de rol van hun grootvaders daarin. Met de documentaire wil de omroep meer historische context geven bij het nog steeds beladen onderwerp dat de Joodsche Raad voor velen is.

YouTube-special

Verder is er Oorlogsbrief, een on-demand serie op YouTube waarin acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender en Malou Gorter originele brieven voorlezen van Joden in de Sjoa. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht, waardoor een raam naar het verleden geopend wordt. De persoonlijke reflecties en levendige verslagen vanuit een tijdperk van moed en overleving zijn ook voor vandaag de dag nog even actueel. ‘Oorlogsbrief’ is vanaf begin maart te zien op het YouTube kanaal van NPO Start.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » EO komt met dramaserie ‘De Joodse Raad’