Discussie over stickeractie op dadels in supermarkt

Medjoul dadels met anti-Israël-sticker, Twitter / X

Anti-Israël-activisten zijn weer bezig met een stickeractie op Israëlische producten. Dadels uit de betwiste gebieden die in supermarkten liggen moeten het dit keer ontgelden. Op de plaksels staat: ‘Dit product financiert genocide’. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) is deze actie slechts een kleine stap verwijderd van ‘Koop niet bij Joden’. Anderen spreken dan weer van ‘monsters’.

‘Behulpzame actie’

De discussie barstte los nadat Trouw-columnist Jamal Ouariachi een post deed op X waarin hij foto’s van dadels deelde met stickers erop. Het gaat om medjoul dadels uit Israël in de Albert Heijn, beplakt met stickers van anti-Israël-activisten van de beweging Boycot, Sancties en Desinvesteren (BDS). Naast het verwijt van ‘genocide’ staat er de oproep: ‘Boycot Israël’. Ouariachi schrijft: ‘Behulpzame actie. Toon ons de monsters achter de producten. Dan maar geen dadels’.

Tegenreactie

Daarop werd fel gereageerd door BBB-voorvrouw Van der Plas. Zij schrijft op X (voorheen Twitter): ‘Boeren in Israël die dadels produceren worden nu in NL winkels “monsters” genoemd. Dit gaat echt ver hoor. Deze stickeractie is in mijn ogen slechts een kleine stap verwijderd van “Koop niet bij Joden”. #Jodenhaat #Antisemitisme tiert welig’. Van der Plas krijgt bijval door pro-Israël-activist Joop Soesan, die zegt: ‘Het monster is @jamalouariachi zelf. Eén van de grootste antisemieten die er rondloopt’.

Fittie

Minder prominente gebruikers gaan los op de fittie en voor- en tegenstanders buitelden op X over elkaar heen. ‘Dit gaat puur om de staat Israël. Heeft niks met antisemitisme te maken. De mensen in Israël zelf zijn het ook niet eens met het beleid en gaan daar massaal de straat op om te protesteren’, schrijft @LaurensEurope. Ook anderen vinden dat het niet gaat om de boeren in de betwiste gebieden maar de Israëlische regering en het IDF, die volgens hen ‘genocide’ zouden plegen.

Donderwolkje

Robin, alias @donderwolkje, schijft: ‘Walgelijke actie. Wat als het andersom zou zijn? Bijvoorbeeld boycot Palestina of iets dergelijks. Dan staat het land op zn kop. En nee ben echt niet pro Israël of pro Palestijnen. Ja ik vind Netanyahu een pipo, maar ben verder niet deskundig genoeg om een harde stelling te nemen in dit conflict. Ik heb het er dan ook zelden over. Want ik weet gewoon niet wat ik hiermee aan moet. Het is voor mij te complex. Maar dit soort acties verwerp ik wel. Ik bepaal zelf wel wat ik koop. als ik dit product wil kopen dan doe ik dat. Of het in de ogen van deze actievoerders genocide zou financieren of niet’.

Stickerstrijd

Het labelen van producten uit de betwiste gebieden begon ongeveer tien jaar geleden. BDS-activisten plakten stickers op voedsel in de schappen van de supermarkten met de boodschap dat het uit ‘bezet gebied’ kwam. Destijds woedde er discussie of andere bezette gebieden zoals Tibet of de Westelijke Sahara niet ook stickers moesten krijgen, maar dat gebeurde niet. Nu gaan de boodschappen op de plaksels een stapje verder door te spreken van ‘genocide’. Ook ‘bestrijden’ voor- en tegenstanders van Israël elkaar met boycotacties.

Categorie:

Home » Nieuws » Discussie over stickeractie op dadels in supermarkt