Dankteken onthuld voor verzetshelden die Joden redden

Maurits Cohen kijkt naar Nationaal Dankteken (beeld: JCK)

Op een binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum (NHM) in wording is woensdag het Nationaal Dankteken voor verzetshelden die Joden redden onthuld. Dat gebeurde in het bijzijn van overlevenden van de Sjoa. Het gedenkteken staat in de tuin van de voormalige Hervormde Kweekschool, naast de crèche waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen verbleven voordat ze werden afgevoerd naar de kampen.

‘Dankzij hen sta ik hier’

Aanwezig waren Maurits Cohen en Hans Vles, beiden inmiddels tachtigers. Zij richtten eerder de stichting Nationaal Dankteken op. Allebei overleefden ze de Sjoa als jonge kinderen in de onderduik. Hun initiatief leidde tot het Nationaal Dankteken. “Dankzij hen sta ik hier” zegt Cohen. “Mijn ouders, grootouders en twee broertjes van tien en dertien jaar werden vermoord, maar ik heb het overleefd en ben inmiddels de trotse vader, grootvader en overgrootvader.”

Vrijheid

Het werk is ontworpen door uitvinder en kunstenaar Gabriel Lester. De sculptuur van de ladder en het venster is een allegorisch beeld, herkenbaar en toegankelijk. “Het kunstwerk biedt het perspectief van iemand die ondergedoken is, veilig, beschermd en onzichtbaar. Vanuit die schuilplek is er hoop en uitzicht. Aan het einde van de ladder is er licht. De ladder verbindt veiligheid met vrijheid,” aldus Lester. De ladder leidt symbolisch gezien naar de vrijheid.

Kinderen gered

Het ruim drie meter hoge monument staat in de tuin van de voormalige Hervormde Kweekschool, waar op 11 maart het Nationaal Holocaustmuseum wordt geopend. De Hollandsche Schouwburg aan de overkant van de straat werd door de nazi’s gebruikt als verzamel- en deportatieplaats voor Joden uit Nederland. Jonge kinderen moesten hun deportatie afwachten in de crèche naast de kweekschool. Via de school werden honderden Joodse kinderen naar onderduikadressen in het hele land gesmokkeld.

Nationaal Dankteken van onderaf (beeld: JCK)

Categorie:

Home » Nieuws » Dankteken onthuld voor verzetshelden die Joden redden