‘Schoonvader Nederlandse Ofir Engel mogelijk vermoord’

Svirski (links) en Sharabi (rechts)

Er zijn grote zorgen over de schoonvader van Ofir Engel, de achttienjarige jongeman met een Nederlandse achtergrond die op 7 oktober 2023 werd gegijzeld door Hamas. Yossi Sharabi (53) kwam maandag in beeld in een video van de terreurbeweging, waaruit kon worden opgemaakt dat het niet goed met hem zou aflopen. De andere persoon is Itai Svirsky (38). Engel is inmiddels vrijgekomen.

Ernstige zorgen

In de video ziet het er naar uit dat twee van de drie getoonde gegijzelde Israëli’s niet meer in leven is. Hamas stelt dat dat zou komen door het Israëlische leger (IDF), dat aanvallen op Hamas-plekken heeft uitgevoerd. Een daarvan zou de verblijfplaats van de drie zijn geweest. Israël ontkent de beweringen van Hamas. Wel bestaan er ernstige zorgen over hun levens, onder wie dat van Sharabi, zo heeft het IDF maandagavond bekendgemaakt.

Gijzelaarsplein

Inmiddels zijn de families geïnformeerd. Sharabi is de vader van Yuval Sharabi, de vriendin van Ofir Engel. Volgens grootvader Jucha Engel heeft de familie nog geen officiële melding gekregen over de bevestiging van Yossi Sharabi’s overlijden. “Maar het nieuws is waarschijnlijk waar. Het is een uiterst moeilijke situatie,” aldus de grootvader tegen het AD. “Wij zijn erg ongerust. Tot eergisteren ging het goed met Ofir en Yuval. De afgelopen twee dagen hebben ze doorgebracht bij de grote bijeenkomst op het gijzelaarsplein.”

Nog veel mensen vast

Het gijzelaarsplein is de naam van de plek in Tel Aviv waar geregeld voor de vrijlating van de gegijzelden wordt gedemonstreerd. Aanvankelijk had Hamas op 7 oktober meer dan 240 Israëlische burgers en anderen gegijzeld. Dat gebeurde tijdens de terreuraanval van die dan. In een tijdelijke wapenstilstand, medio november, kwamen rond de honderd gegijzelde vrij in ruil voor duizenden Palestijnse gevangenen. Nu zitten er nog 130 vast in de Gazastrook. Israël weet vaak niet precies waar.

Nieuwe deal?

het nieuws over de mogelijke dood van Sharabi en anderen verhoogt de druk op de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om een nieuwe deal te sluiten. In dat geval zullen er gegijzelden in Gaza worden geruild voor Palestijnse gevangenen in Israël. Voorlopig lijkt dat niet te gebeuren: Israël is aan de winnende hand, onder meer in Noord-Gaza. De gevechten concentreren zich nu meer op de stad Khan Younis en op het zuiden van de strook.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Schoonvader Nederlandse Ofir Engel mogelijk vermoord’