Holocaustmuseum open in maart 2024

Het NHM in aanbouw, 2023 (foto: K. Rijken)

Het Nationaal Holocaustmuseum (NHM) gaat open op 11 maart 2024. Dat heeft directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in een speciale bijeenkomst bekendgemaakt. Daar waren veertig overlevenden van de Sjoa bij aanwezig. Voor iedereen was het een bijzonder moment.

Trots

“Wij zijn er trots op dat we deze belangrijke nationale geschiedenis nu definitief in al zijn complexiteit een plek mogen geven in ons collectieve geheugen,” aldus Schrijver op de samenkomst. Na bijna tachtig jaar krijgt de volledige geschiedenis van de Sjoa in Nederland een eigen, permanent en publiek toegankelijk onderkomen. Ook de Hollandsche Schouwburg, de gedenkplaats aan de overkant van de straat, is vanaf 11 maart weer te bezoeken.

Overlevenden

De veertig overlevenden hebben allemaal bijgedragen aan het verhaal dat straks in het nieuwe museum wordt verteld. Ze deden dat bijvoorbeeld door hun oorlogsgeschiedenis te delen of een object aan het NHM te schenken. Nu de bouw van het museum is afgerond en de inrichting ervan is begonnen, kwamen ze naar het museum om de vorderingen met eigen ogen te aanschouwen. Voor velen was het een emotioneel en bijzonder moment om mee te maken.

Joodse Nederlanders centraal

In de vaste tentoonstelling van het NHM staan de Joden van Nederland centraal: voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Historische feiten, persoonlijke geschiedenissen en objecten uit binnen- en buitenland tonen de gevolgen voor de levens van individuele vervolgden. Het museum presenteert de geschiedenis onverbloemd en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht. Mensen maken dit museum, zo wordt duidelijk.

Voorwerpen

Uit het persbericht van het JCK: ‘Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die vlak bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen geven de objecten in dit museum de geschiedenis van de Holocaust door aan nieuwe generaties. Ook wanneer de ooggetuigen er straks niet meer zijn’.

De koning opent?

De NOS pakt op 11 maart 2024 uit met een live-uitzending. Het is nog onduidelijk wie de openingshandeling zal verrichten. Het ligt voor de hand dat koning Willem-Alexander naar Amsterdam komt voor de opening. Eerder opende hij het Holocaust Namenmonument Nederland, even verderop. Met het NHM erbij en de gerenoveerde Hollandsche Schouwburg is het JCK compleet. Het gebied bevat ook de Portugees-Israëlietische Synagoge, het Joods Museum en vele monumenten en gedenktekens.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Holocaustmuseum open in maart 2024