Amerika heft visumplicht voor Israëli’s op

Beeld: Cohen

De Verenigde Staten nemen Israël op in hun visumontheffingsprogramma (VWP, ofwel Visa Waver), waardoor Israëliërs het land mogen bezoeken zonder visum. Washington DC is tevreden over de vorderingen om het reizen voor Amerikanen met een Palestijnse achtergrond eenvoudiger te maken en beloont Israël mede daarom met een Visa Waver.

Twee paspoorten

Voortaan mogen Israëli’s negentig dagen zonder visum in de VS verblijven. Het besluit van de Amerikaanse regering is ingegeven door wederkerigheid. In juli hebben beide landen al een overeenkomst over visumvrijstelling gesloten. Sindsdien wordt elke Amerikaan, inclusief Amerikaans-Israëlische burgers met twee paspoorten en personen die op de West Bank en in de Gazastrook wonen, toegelaten om Israël binnen te komen. 

Netanyahu dankbaar

Nu is het de beurt aan Israëlische burgers die naar de VS reizen om zonder inreisvisum binnen te komen. Dat mag omdat ook Amerikanen met een Palestijnse achtergrond in de betwiste gebieden van Israël niet meer via een derde land naar de VS hoeven te reizen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is blij met de stap en zegt de Amerikaanse regering dankbaar te zijn.

Selecte groep

Ongeveer veertig landen hebben een Visa Waver voor de Verenigde Staten, waaronder Nederland en België. Landen die in het rijtje willen worden opgenomen moeten aan strenge regels voldoen, zoals goede controle veiligheid en een werkend biometrisch paspoot. Alle EU-landen minus Roemenië en Bulgarije behoren tot het programma. Andere landen zijn onder meer Zwitserland, Chili, Australië, Groot-Brittannië en Japan. Israël komt nu bij die selectie groep.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël » Amerika heft visumplicht voor Israëli’s op