EU-agentschap zet grote enquête uit onder Joodse gemeenschappen

FRA

Een agentschap van de Europese Unie doet een groot onderzoek naar het welzijn van Joodse gemeenschappen in een aantal grote EU-landen. De enquête richt zich op antisemitisme en discriminatie, maar ook op het gevoel van veiligheid en het Joodse leven in de landen. Het is de bedoeling dat hieruit informatie voortkomt waarmee de EU aan de slag kan. Al langer is duidelijk dat Jodenhaat in de Unie toeneemt en dat het Joodse leven onder druk staat. Meten is weten, zo stellen ze nu in Brussel. Wie mee wil doen aan de enquête, kan hier terecht.

Grondrechten

Het onderzoek ‘Percepties van en ervaringen met antisemitisme’ is opgezet door onderzoeksbureau Kantar en wordt georganiseerd door de FRA, het European Union Agency for Fundamental Rights of EU-agentschap voor de grondrechten. Het gaat in op verschillende casussen zoals antisemitisme op straat, in de vriendenkring of op het internet. De vragen zijn uitgebreid en het aantal mogelijkheden om uit te kiezen is enorm. Ook belangrijk: er wordt stilgestaan bij de perceptie van de ondervraagden over Joods leven. En over de vraag of Joden weg willen uit de Europese Unie omdat ze het er niet meer fijn zouden vinden.

Veel landen betrokken

Om op EUJews.eu zoveel mogelijk burgers met een Joodse achtergrond te bereiken, wordt onderzoek gedaan in een aantal grote en middelgrote lidstaten. Naast Nederland en België zijn dit Italië, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, Roemenië, Polen, Hongarije en Denemarken. Het is de bedoeling om alle gegevens binnen een jaar rond te krijgen en te publiceren, waarna er een publiek debat kan ontstaan. Mogelijk nemen de Europese Commissie en het Europees Parlement de uitkomsten in de hand voor nieuwe actie en nieuw beleid.

Lees ook:
EU-agentschap: Russische desinformatie bevordert online antisemitisme

Het agentschap van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) heeft in een rapport aangegeven dat de Russische propaganda sinds de inval in Oekraïne ervoor heeft gezorgd dat antisemitisme online is toegenomen. Nepnieuws en desinformatie voeden Jodenhaat, aldus het agentschap. Zo rechtvaardigt Rusland zijn agressie tegen Oekraïne door termen als ‘nazi’s’ en ‘genocide’ te misbruiken.


Categorie: |

Home » Nieuws » EU-agentschap zet grote enquête uit onder Joodse gemeenschappen