Harry de Winter (73) is niet meer – in memoriam

Harry de Winter (EO, YouTube)

Programmamaker, presentator en radioman Harry de Winter is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van longvlieskanker. Hij werd 73 jaar. Na een periode als radioverslaggever en DJ te hebben gewerkt, richtte hij eind jaren zeventig IDTV op, een productiemaatschappij die met veel bekende tv-concepten kwam. Later ging het over in WinterMedia. Zelf was hij presentator van Wintertijd, maar ook was hij filantroop, investeerder en projectontwikkelaar. Zo wilde De Winter in Amsterdam ooit het cultuurproject De Hallen ontwikkelen. Hij was de broer van de bekende pedagoog Micha de Winter.

Geliefden verloren

Harry de Winter kwam op 21 mei 1949 ter wereld in een Joods gezin in Oss. Hij groeide op met zijn broer Micha, die twee jaar later werd geboren, in een gezin dat getekend was door de Sjoa. De Winters vader Max had de oorlog overleefd, maar had ook een grote klap opgelopen omdat hij zijn geliefde verloor. Zijn eerste vrouw kwam hoogzwanger in Auschwitz terecht en werd daar vermoord. Haar portret stond op het nachtkastje aan zijn kant van het bed. Harry was vernoemd naar de verloofde van zijn moeder, Bertine Meijer, die eveneens in de Sjoa is vermoord.

Eerste radiostapjes

Na zijn middelbare school ging De Winter voor anderhalf jaar naar Israël, waar hij Hebreeuws leerde. Vervolgens ging hij studeren aan de UvA, waar hij zijn kandidaatsexamen Economie behaalde. Maar ging uiteindelijk het radiovak in. Hij werkte onder meer als verslaggever voor de KRO en de VARA. In de jaren zeventig ontdekte de NCRV hem als DJ, iets wat hij al deed op studentenfeestjes in Amsterdam, en zo ging hij gaandeweg radioprogramma’s presenteren. Hij begon als freelance producent van het jongerenradioprogramma Filter, waarvan hij vervolgens presentator werd.

Breuk en IDTV

Met het vijftigjarig bestaan van de NCRV, in 1975, werd De Winter gevraagd om samen met zijn radiochef Rob Bijnsdorp vier direct uitgezonden radiofestivals te organiseren. Zodoende kreeg hij zijn eigen televisieprogramma: De Filter Furore Show. Na zes afleveringen stopte de destijds nog vrij conservatieve NCRV hier echter mee, omdat de omroep vond dat het programma niet bij hen paste. De Winter beklaagde zich hierover op televisie en werd prompt de laan uitgestuurd. Als tegenreactie richtte De Winter in 1977 de productiemaatschappij IDTV op.

Lingo

In 1977 begon IDTV met concertregistraties van onder andere Prince, Madonna en Tina Turner, die wereldwijd op televisie werden uitgezonden. In de jaren die volgden, bouwde De Winter zijn portfolio uit en ontwikkelde het bedrijf vooral programma’s voor televisie. Bekend werd het bedrijf met het televisieformat Lingo, met spelletje met de ballen en letters dat in het begin werd gepresenteerd door voormalig Jeugdjournaal-presentator Robert ten Brink (en later Francois Boulangé). Het format werd wereldwijd verkocht, waarna De Winter zich kon meten met andere polderproducenten als Joop van den Ende en John de Mol.

Polderproducent

Niet alleen Lingo, maar ook andere programma’s van de producent zoals het spelletje Boggle (met Frank Cramer) en de tv-series Oud GeldTaxi en Pleidooi deden het erg goed. Deze en andere formats waren begin jaren negentig succesvol op de Nederlandse televisie. Bepaalde formats werden met succes aan het buitenland verkocht en IDTV werd een grote speler. In 1994 verkocht De Winter vijftig procent van de aandelen aan Chrysalis Records en in 1996 de rest aan VNU. Hij werd voorzitter van de Raad van Bestuur en hield zich tot 2001 bezig met IDTV International.

Wintertijd

Intussen ging De Winter zich meer richten op zijn oude liefde: het presenteren van radio- en televisieprogramma’s. Bij het grote publiek werd hij bekend van Wintertijd, een programma waarin bekende Nederlanders en bevraagd werden over hun leven en de rol van muziek daarin. Van de muziek werden videoclips vertoond. Er werden ruim honderd uitzendingen gemaakt voor RTL 5, waarna het onder meer te zien was bij de AVRO en onder andere te horen was op Arrow Classic Rock. In 2009 kwam Wintertijd terug bij tv-zender Het Gesprek, dat in de zomer van 2010 werd geliquideerd.

https://youtu.be/w38O-qwmNHo

Vermogen en uitbreiding

IDTV ging onderwijl door en nam een aantal Belgische productiemaatschappijen over. Na de uitkoop van VNU verkocht Chrysalis het bedrijf aan ALL3MEDIA. Dit was het moment waarop dat De Winter definitief IDTV verliet. Zijn vermogen werd in de Quote 500 in 2003 geschat op 46 miljoen euro. Hij stond daarmee op de laatste plek. Productiebedrijf WinterMedia werd door hem opgericht in 2004 als opvolging van IDTV. In hetzelfde jaar dag ook WinterSpelen Theaterproducties het levenslicht. Hierin trok hij samen met actrice Yvonne van den Hurk op.

EAJG

In 2003 De Winter de Stichting De Initiatieven op om maatschappelijke en culturele doelen te steunen talent te stimuleren. Een van de clubs die zijn stichting steunde, was Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisatie (SIVMO). Twee jaar daarvoor was De Winter een van de oprichters van Een Ander Joods Geluid (EAJG), dat eveneens op geld van de stichting kon rekenen. Beiden organisaties waren uiterst kritisch op Israël en worden tegenwoordig gezien als exponenten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), die Israël een ‘apartheidsstaat’ noemt. De Winter was voorzitter van de Raad van Advies van EAJG.

De Hallen

Met een andere stichting, de Stichting Culturele Hoofdstad Amsterdam, ging De Winter midden jaren 2000 het avontuur aan om de leegstaande tramremise ‘De Hallen’ in Amsterdam nieuw leven in te blazen. Met het bestuur van toenmalig stadsdeel Oud-West ging hij in zee voor een megaproject dat onder meer zou moeten resulteren in een theater, bioscoop, bibliotheek en een nieuw stadsdeelkantoor. Er kwam kritiek op vanuit de deelraad, die vreesde voor grote overlast van parkeerders en bezoekers van buitenaf. Cynici stelden dat De Winter zich wilde meten met Joop van den Ende, die ook al jaren bezig was een groot theater ergens in de hoofdstad voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk kreeg hij de financiering niet rond en trok hij zijn handen van De Hallen af. Het project moest overnieuw en is midden jaren 2010 geopend.

‘Moslims de nieuwe Joden’

De Winter uitte op 17 maart 2008 kritiek op de aankondiging van de film Fitna van PVV-voorman Geert Wilders met van een paginabrede advertentie in de Volkskrant. De tekst luidde: ‘Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme’. De Winter stelde de moslimkritiek van Wilders gelijk met antisemitisme en vergeleek de situatie rond de moslims met die in het nazi-Duitsland van de jaren dertig. De advertentie werd medeondertekend door EAJG en zijn en De Initiatieven. De advertentie riep boze reacties op uit georganiseerd Joods Nederland.

Asbestkanker

Vanaf 2016 was Wintertijd terug, wekelijks te beluisteren op De Winters’ 40UP Radio Listen to the Music. In januari 2020 keerde de show met vijf afleveringen terug op NPO 2. In 2022 maakte De Winter nogmaals een serie Wintertijd, dit keer voor Omroep MAX. In de laatste aflevering wordt hij in zijn eigen programma geïnterviewd door Jeroen Pauw. De Winter verklaarde dat dit echt de laatste serie was en dat het nu aan de nieuwe generatie was. De reden hiervoor was dat hij ongeneeslijk ziek was. In Jinek vertelde hij in maart 2022 dat het om asbestkanker ging dat zijn longvlies aantastte.

Laatste reis

Na de dood van hun ouders vonden de gebroeders De Winter een landkaart met de vluchtroute van hun vader van Sachsenhausen naar Havelberg. Micha kwam net een idee voor een reconstructie van deze wandeling. Harry heeft zich nooit echt met de Sjoa willen bezighouden en weigerde, maar dat veranderde door zijn ernstige ziekte. In de zomer van 2022 gingen de broers op pad. Tijdens de reis blikten ze terug op hun leven én dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij beiden doormaakten, hebben zij hun zoons nooit willen belasten met hun hartverscheurende ervaringen tijdens de Holocaust. Van de reis werd een documentaire gemaakt, die op 9 maart wordt uitgezonden bij de EO.

Harry De Winter overleed op 7 maart 2023 aan de gevolgen van zijn ziekte.

Lees ook:
Initiatiefneemster EAJG vindt de dood

Anneke Jos Mouthaan is dood. De initiatiefneemster van Een Ander Joods Geluid (EAJG) stierf afgelopen donderdag op 85-jarige leeftijd. De vrouw was in 2001 met andere prominente Joodse Nederlanders één van de oprichters van deze stichting. In 2006 werd Mouthaan Ridder in de orde van Oranje Nassau. 

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Harry de Winter (73) is niet meer – in memoriam