Initiatiefneemster EAJG vindt de dood

AMB (dv)

Anneke Jos Mouthaan is dood. De initiatiefneemster van Een Ander Joods Geluid (EAJG) stierf afgelopen donderdag op 85-jarige leeftijd. De vrouw was in 2001 met andere prominente Joodse Nederlanders één van de oprichters van deze stichting. In 2006 werd Mouthaan Ridder in de orde van Oranje Nassau. EAJG wil het kennelijke taboe op het bekritiseren van Israël doorbreken en komt jaarlijks nog met kritische rapporten over het land. De club vindt dat er een einde moet komen aan het conflict met de Palestijnen. Ook organiseert het verschillende bijeenkomsten en manifestaties.

Volgens EAJG verliest de organisatie met Mouthaans dood ‘een drijvende en inspirerende kracht, die zich vanaf de oprichting in 2001 vijftien jaar lang onafgebroken heeft gewijd aan de continuïteit en het luid laten klinken van de kritische Joodse stem’. Op de Facebookpagina van de club staat: ‘Anneke was de combinatie van pur sang activist en liefdevolle “moeder van de organisatie”, die altijd en vooral ook zocht naar de mens achter de collega, de activist, de tegenstander. In die combinatie van strijdvaardigheid, medemenselijkheid en mededogen willen wij Anneke herdenken en het werk dat zij is begonnen voortzetten’.

EAJG ontstond na onrust en geweld in de bezette gebieden, in oktober 2000. Prominente Joodse Nederlanders namen via een advertentie in onder andere Het Parool stelling tegen Israël. In 2001 werd de organisatie opgericht. In EAJG zijn onder meer tv-maker Harry de Winter, journaliste Hanneke Groenteman en ex-PvdA-minister Hedy d’Ancona van Welzijn Volksgezondheid en Cultuur (WVC) actief. De tegenhanger van EAJG is de organisatie Likoed Nederland, die in de polder juist het tegenovergestelde geluid laat horen.

Categorie:

Home » Initiatiefneemster EAJG vindt de dood