Stolpersteine-overzicht: Maastricht, Otterloo, Dordrecht, Leiden, Arnhem en Gouda

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Overal in het land zijn groepen, stichtingen en gemeenten druk in de weer met het leggen van Stolpersteine. In de komende tijd worden er onder meer struikelstenen gelegd in Maastricht, Dordrecht en Otterloo. In Gouda zijn onlangs zes stenen geplaatst en in Arnhem zijn eerder vijftien nieuwe stenen gelegd. Ook in Leiden was het zover: daar werden elf steentjes in de grond geslagen voor woningen aan de Rijnsburgerweg. Stolpersteine zijn messing gedenksteentjes die in de stoep worden neergelegd voor Joden in de Sjoa zijn vermoord. Ook andere slachtoffers kunnen een steen krijgen.

Arnhem

In Arnhem werden op 14 december 2022 an de Mauvestraat 15 zes nieuwe struikelstenen gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse oud-bewoners Emiel Meijers en Matje Meijers-Godschalk, en hun vier jonge kinderen. Het gezin werd in oktober 1942 gearresteerd en een maand later in Auschwitz vergast. Emiel werd in Cosel uit de trein gehaald om dwangarbeid te verrichten. Hij is overleden verklaard op 31 maart 1944 in Midden-Europa. De sobere ceremonie werd geleid door Hein-Willem Leeraar in aanwezigheid van Jaap en Rudy Meijers en wethouder Bob Roelofs.

Leiden

Ook in de Sleutelstad werden onlangs struikelstenen in de grond geslagen. Het gaat om elf stenen die allen aan de Rijnsburgerweg zijn geplaatst. Op nummer 41 waren er stenen voor Nico en Dorma Turksma en op nummer 2017 stenen voor Wolfgang Luitpold en Friederike Ruth Dinkelspiel-Waldeck. Vervolgens was huisnummer 163 aan de beurt, waar stenen voor Kurt en Gertrud Pollack-Simons kwamen. Hierna stenen op 144 (voor Gonda van Dam) en 116 (twee stenen voor Benjamin en Herman Meijer en een steen voor Leentje Slier). Tot slot was er een stene voor Sophia Messcher-Broekman bij nummer zestig. Allen werden in de Sjoa vermoord.

Maastricht

De Stichting Struikelsteentjes Maastricht kondigde onlangs aan dat op 18 april maand 22 nieuwe stenen te zetten om Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op acht plekken in de stad worden de messing monumentjes in de bestrating gelegd voor het huis waar het slachtoffer werd gedeporteerd. De struikelstenen worden geplaatst op de Brandenburgerweg, de Papenweg, Statensingel, Lakenwegversplein, Mockstraat, Gerechtigheidslaan en Secretaris Waberstraat. Het gaat onder meer om leden van de families Rimini, Salomon, Leeraar en Wijngaard. Het totale aantal stenen komt in Maastricht dan op 304 te liggen. Het maken en leggen van de stenen zijn met donatiegelden betaald.

Gouda

In Gouda worden al meer dan tien jaar struikelstenen gelegd op kosten van de gemeente. Afgelopen november vond weer een legging plaats, dit keer voor een woning aan de Zoutmanstraat 39. Daar woonde Mayer-Freudenberg, zo schrijft voortrekker Soesja Citroen aan de redactie van Jonet.nl. ‘Op 5 maart 1941 kwamen Hermann en Helene met hun dochters in Gouda wonen. Ze moesten als buitenlandse vluchtelingen weg uit de kuststreek. Op een mooie groepsfoto van Tom Verwaijen zie je dochter Beppie als tweede van links bij de Reeuwijkse plassen samen met wat andere Joodse jongelui. Half juli 1942 probeerden zij en Margaretha naar het neutrale Zwitserland te vluchten. Helaas werden ze opgepakt en via het Franse doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd. Direct na aankomst werden ze daar vermoord, op 3 september 1942’.

Otterloo

Ten slotte is er het Gelderse dorp Otterloo. Ook daar worden binnenkort negen steentjes gelegd, op 14 april om precies te zijn. De betonnen steentjes van tien bij tien centimeter met een messing plaatje herinneren aan één Joodse inwoner en vijf Joodse onderduikers die in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en vermoord en aan drie familieleden die wisten te ontkomen.

Lees ook:
Stolpersteine-regen in Amstelveen, Rotterdam en Oisterwijk

Er is weer veel Stolpersteine-nieuws, dit keer uit Amstelveen, Rotterdam en Oisterwijk. Zo wil het Amstelveense college van burgemeester en wethouders nu ook betalen voor struikelstenen in de gemeente. Het gaat om 42 stuks die op verschillende plaatsen in het stadje zullen worden neergelegd. in Rotterdam werden daarentegen vorige week al 103 Stolpersteine geplaatst en in het Brabantse Oisterwijk is een boek verschenen.

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine-overzicht: Maastricht, Otterloo, Dordrecht, Leiden, Arnhem en Gouda