Stolpersteine-regen in Amstelveen, Rotterdam en Oisterwijk

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Er is weer veel Stolpersteine-nieuws, dit keer uit Amstelveen, Rotterdam en Oisterwijk. Zo wil het Amstelveense college van burgemeester en wethouders nu ook betalen voor struikelstenen in de gemeente. Het gaat om 42 stuks die op verschillende plaatsen in het stadje zullen worden neergelegd. in Rotterdam werden daarentegen vorige week al 103 Stolpersteine geplaatst en in het Brabantse Oisterwijk is een boek verschenen over stenen die reeds in de grond liggen. Met het boek ‘Struikelstenen in Oisterwijk – het verleden herdenken met het oog op de toekomst’ kunnen mensen letterlijk bij de stenen stil staan.

Amstelveen
Nadat vorig jaar in Amstelveen een rel ontstond door het optreden van burgemeester Tjapko Poppens (VVD) niet wilde betalen voor Stolpersteine, lijkt de lucht nu geklaard. Zo kondigt het gemeentebestuur bij monde van wethouder Herbert Raat (ook VVD) aan dat het voortaan stenen wil subsidiëren. Er is een aanvraag voor 42 stenen gedaan met namen van slachtoffers zonder nabestaanden. Het is een initiatief van Linda Dekhuijzen, die er onderzoek naar deed. Zij hoopt dat er meer aanvragen voor struikelstenen komen zodat alle 166 vermoorde Joodse Amstelveners een steen krijgen.

De 42 aangevraagde Stoplersteine liggen in de wijken Elsrijk en Randwijck, waar de slachtoffers hebben gewoond of waar kinderen destijds op school hebben gezeten. ‘De steentjes moeten de geschiedenis voor volgende generaties tot leven brengen’, verklaart wethouder Raat in een persbericht. ‘De struikelsteentjes vormen een extra individueel gedenkteken, waardoor de geschiedenis nog meer tot leven komt. Zeker voor kinderen op de basis- en middelbare school. We willen dit initiatief dan ook onderdeel maken van het lespakket Historisch Besef’.

Rotterdam
In de Rotterdamse wijken Liskwartier en Hillegersberg zijn vorige week 103 Stolpersteine in de grond geslagen. Vijf werden donderdagochtend geplaatst voor het huis aan de Bergselaan 176A. Daar woonden Joseph Spetter met zijn vrouw Jetje en hun kinderen Meijer (13), Sally (11) en Elisabeth (6). In 1943 werden ze opgeroepen zich te melden bij Loods 24, het voorportaal voor Westerbork, waarna ze doorgingen naar Sobibor waar ze werden vermoord. Van de 103 stenen zijn er 101 geplaatst. Wegens rioolwerkzaamheden worden drie steentjes in het Liskwartier op een later moment geslagen.

In het verleden is het voorgekomen dat de Stolpersteine zijn geroofd in Rotterdam en Spijkenisse. Sindsdien worden de steentjes met extra zwaarte aan de onderkant in de stoep bevestigd. Zo kunnen potentiële dieven minder gauw hun slag slaan. De meesten zijn uit op het messing plaatje, dat ze vaak aanzien voor koper, dat met name in Midden- en Oost-Europa erg gewild is. Rotterdam is de enige gemeente die de Stolpersteine beschermt tegen diefstal, zei Frank van Gelderen, secretaris van Loods 24, eerder tegen RTV Rijnmond.

Oisterwijk
In het Brabantse dorp Oisterwijk liggen al 23 Stolpersteine. Nu is daar een boek over verschenen. In het boekwerk ‘Struikelstenen in Oisterwijk – het verleden herdenken met het oog op de toekomst’ kunnen lezers de verhalen achter de namen ontdekken. Het is geschreven door Oisterwijker Peter Slingerland, tevens besuurslid van de Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar ‘Cultuur in Brabant’ aan de Tilburg University, schreef het voorwoord. Alle 23 namen komen aan bod.

Lees ook:
Stadskanaal komt met gids en wandelkaart voor struikelstenen
Het Groningse Stadskanaal heeft besloten om een gids aan te nemen die bewoners en bezoekers wil rondleiden langs de Stolpersteine in de gemeente. In totaal liggen er 145 struikelsteentjes in de gemeente, die ook een Joods monument heeft. Onlangs werd ook een speciale Stolpersteinekaart gepresenteerd. Dat is een routekaart die de weg wijst naar de stenen en die is gemaakt op initiatief van de gemeente Stadskanaal en het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal.

 

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine-regen in Amstelveen, Rotterdam en Oisterwijk