Europese rabbijnen spreken zorgen uit over godsdienstvrijheid en manen Duits EU-voorzitterschap

Rabbijnen van de conferentie bezoeken EP-voorzitter Sassoli (YouTube)

De godsdienstvrijheid in Europa staat steeds meer onder druk en dat is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Dit stellen de rabbijnen van de Europese Rabbijnenconferentie (CER) in een verklaring die ze naar Brussel hebben gestuurd. Secretaris-generaal Gady Gronich heeft in een interview met Deutsche Welle zijn zorgen geuit. De aanleiding voor het gesprek is een oproep van de Duitse regering, woensdag, om tot wereldwijde godsdienstvrijheid te komen. De bondsregering deed die verklaring uitgaan na het bekendmaken van een Duits rapport waarin staat dat de tolerantie voor en vrijheid van godsdienst in de wereld is afgenomen.

Sjechieta-verbod
“Het huidige rapport van de bondsregering over de status van religieuze vrijheid is zorgwekkend en laat een aanhoudende trend zien,” stelt Gronich. “Maar het mag niet verhullen dat de religieuze minderheden die hier in Europa wonen ook onder druk komen te staan ​​binnen de vrijheid om hun religie te belijden.” De secretaris-generaal verwees ook naar aanvallen op Joden en Joodse instellingen en stipte wettelijke beperkingen aan. In Vlaanderen en Wallonië is vorig jaar een sjechieta-verbod ingevoerd. “Denemarken en Polen overwegen momenteel een dergelijk verbod in te voeren.” Dit is in tegenspraak met de godsdienstvrijheid, die als Europese waarde moet worden gegarandeerd in het Handvest van de grondrechten van de EU, aldus Gronich.

Duitsland in actie?
In Duitsland viel vorig jaar en dit jaar een donkere schaduw over de Joodse gemeenschap. “Antisemitische gewelddaden zoals aanvallen op synagogen overschaduwden dit en vorig jaar: Halle, Graz, Hamburg, plus digitale haat op internet. Alsof dat nog niet erg genoeg was, heeft België vorig jaar de religieuze slacht verboden,” zegt de Duitse Israëli. “We zouden graag zien dat de Europese politici en het huidige Duitse EU-voorzitterschap zich sterker inzetten voor het fundamentele recht op godsdienstvrijheid en deze kwestie meer gewicht geven; omdat dit ook gaat over de integriteit van de Europese samenleving en of zij religieuze minderheden blijft verwelkomen.”

EU-voorzitterschap
Momenteel is Duitsland voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Tijdens het voorzitterschap, waarin bondskanselier Angela Merkel (CDU) de kar trekt, ging vooral veel tijd en energie uit naar het managen van de coronacrisis. Voor godsdienstvrijheid was vooralsnog weinig plaats. Omdat Duitsland met meer dan tachtig miljoen inwoners het grootste land in de EU is, kan het als voorzitter extra gewicht in de schaal leggen om dingen voor elkaar te krijgen. Het Duitse voorzitterschap duurt nog tot 1 januari 2021. Daarna neemt Portugal het stokje over.

Israëli en Duitsland
Gady Gronich is zestig jaar jaar oud en werd geboren in Tel Aviv. Hij is sinds 2017 secretaris-generaal van de Europese Rabbijnenconferentie (CER). In 1992 verhuisde hij naar Duitsland. Totdat hij werd benoemd tot opperhoofd van de CER werkte hij voor Hadassah International Duitsland. Hij is zelf geen rabbijn. In Duitsland is hij onder meer bekend om de vele rode lopers bij premieres waarop hij te zien was. De Conferentie is een belangrijke orthodoxe rabbijnen-alliantie in Europa. Meer dan zevenhonderd religieuze leiders van Europese Joodse gemeenten zijn erbij aangesloten.


Lees ook:
Aantal antisemitische incidenten in Duitsland wederom toegenomen

Het aantal antisemitische incidenten in Duitsland blijft stijgen. Maatregelen van de Duitse overheid tegen Jodenhaat, zoals het instellen van een speciale antisemitisme-coördinator, helpen vooralsnog niet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Europese rabbijnen spreken zorgen uit over godsdienstvrijheid en manen Duits EU-voorzitterschap