Ex-burgemeester Ed Koch overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Ed Koch werd in 1977 gekozen als opvolger van de geplaagde burgemeester Abraham Beame – ook van Joodse komaf – omdat hij de problemen van de stad New York onderkende en wilde aanpakken. Een van die uitdagingen was het omlaag krijgen van de hoge schulden van de stad en de uit de hand gelopen criminaliteitscijfers. In de twaalf jaar die daarop zouden volgen, lukte het Koch om de stad weer financieel gezond te maken en opnieuw de uitstraling te geven die het ooit had. Daarnaast was Koch een opvallende, uitgesproken en vriendelijke burgemeester. Veel New Yorkers kennen hem van zijn uitspraak ‘How’m I doing?’. 

De oud-burgemeester, die vrijdag overleed aan hartfalen, werd in de New Yorkse Bronx geboren in 1924 als zoon van Joodse ouders uit Polen. Op negenjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Newark omdat de bontwinkel van vader Koch bankroet was gegaan als gevolg van de grote depressie. In 1941 zouden ze terug gaan naar New York om het oude vak weer op te pakken. Na de middelbare school ging Koch naar het City College en werkte hij als schoenenverkoper. In 1943 moest hij het leger in en werd hij in Europa gestationeerd om te vechten tegen de Duitsers. Na in 1946 te zijn teruggekeerd ging hij rechten studeren aan de NYU. Vervolgens ging Koch de politiek in, waar hij opklom van stadsdeelvertegenwoordiger tot congreslid in Washington. Later zou hij dus burgemeester worden. 

Koch was iemand die zijn Joodse roots nooit verlogende. Hij kwam op voor de Joden in de stad en Amerika. Ook was hij een vervent supporter van de staat Israël. Toen hij in 1990 (tijdens de eerste intifadah) een bezoek bracht aan Jeruzalem gooide een Palestijnse demonstrant een steen naar zijn hoofd. Koch werd geraakt, bloedde en zei: “Nu heb ook ik een beetje bloed gegeven voor Israël”. Zijn pro-Israëlische houding hielp niet altijd mee. Zo verslechterde zijn verstandhouding met de zwarte New Yorkers, nadat hij hen pro-Palestijns had genoemd. Dit heeft hem in 1989 waarschijnlijk zijn vierde termijn gekost. 

In de jaren na zijn burgemeesterschap was Koch advocaat, tv-presentator en culinair kriticus. Hij werd 88 jaar.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Ex-burgemeester Ed Koch overleden