Expositie Beestenboel in het JHM

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De expositie omvat werk uit eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van onder meer Artis, het Teylers Museum en Beelden aan Zee. De tentoonstelling heet Beestenboel. Dieren in de kunsten  loopt van 29 maart t/m 1 september 2013.

Een bonte verzameling apen, kamelen en uilen is te zien in het Joods Historisch Museum. Dieren komen al van oudsher voor op Joodse ceremoniële voorwerpen. Ook in de beeldende kunst vormen ze een eindeloze inspiratiebron. De expositie Beestenboel. Dieren in de kunst belicht deze belangrijke rol van dieren.

Al sinds de vroege Middeleeuwen duiken er afbeeldingen van dieren op in de Joodse ceremoniële kunst. Vaak verwijzen ze naar de bijbelse traditie, waarin dieren een belangrijke rol spelen, zoals de slang in het scheppingsverhaal. Ook in de beeldende kunst hebben dieren van meet af aan een voorname plaats ingenomen, als realistische weergave van de natuur of als symbool van een bovennatuurlijke verschijning.

Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond er bij kunstenaars een nieuwe interesse voor het dier. Dit kwam mede door de opkomst van dierentuinen, zoals Artis in Amsterdam. Studenten van de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten maakten er dierstudies met levende en dode modellen.

De Joodse kunstenaars Joseph Mendes da Costa, Samuel Jessurun de Mesquita en Jaap Kaas speelden een belangrijke rol in de Amsterdamse kunst scene in de eerste helft van de twintigste eeuw. In hun werk speelde de dierenwereld een centrale rol. De ligging van Artis in het hart van de toenmalige Amsterdamse Jodenbuurt heeft er ook aan bijgedragen dat deze drie naam maakten als kunstenaar. Zij brachten er veel tijd door voor het maken van voorstudies. Jaap Kaas was er zelfs dagelijks en kreeg de officieuze titel ‘beeldhouwer van Artis’.

Categorie:

Home » Cultuur » Expositie Beestenboel in het JHM