Extra onderzoek Middelburg naar geroofd Joods vastgoed
In Middelburg komt een tweede onderzoek naar de rol van de gemeente die de gemeente in de oorlogsjaren speelde rond Joods vastgoed. De gemeenteraad vond een eigen scan van ambtenaren niet toereikend en vroeg om een professioneel, extra onderzoek. Historici van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan dit nu uitvoeren. De raad moet er nog wel mee instemmen.
Onrust
Voor de zomer van 2023 ontstond onrust in de Middelburgse gemeenteraad nadat het college van burgemeester en wethouders het gemeentelijke onderzoek had gepresenteerd. Daar zaten nog veel gaten in en open eindjes aan, zo bleek, onder meer over wat er gebeurde na de brand in de binnenstad van 1940. De raadsfractie van GroenLinks-PvdA diende daarom een motie in die vroeg om een extern onderzoek door professionele onderzoekers. Het voorstel werd door een meerderheid aangenomen.
Reconstructie
Volgens de Radboud Universiteit moet het onderzoek een reconstructie geven van hoe de gemeente omging met het geroofde Joods vastgoed en of er na de oorlog compensatie heeft plaatsgevonden. ‘Het eindoordeel over eventueel verwijtbaar (niet)handelen van personen of instanties is niet aan de historicus. Eventuele compensatie blijft een politieke kwestie, waarbij de gewonnen historische inzichten zeker waardevol zijn bij de afweging’, aldus de universiteit in een bericht aan Omroep Zeeland.
Kort onderzoek
Binnenkort gaan geschiedkundigen uit Nijmegen in Middelburg aan de slag met de situatie in de Zeeuwse hoofdstad rond Joods vastgoed gedurende de bezettingsjaren, en in de jaren daarna, te onderzoeken. De professionals verwachten twee tot drie weken voor hun archiefonderzoek nodig te hebben. De kosten komen neer op 14.845 euro. Naar verwachting zal de gemeenteraad op donderdag instemmen met het project. In het nieuwe jaar moet er dan een resultaat zijn.
Tevreden
Raadslid Caroline Diepeveen (GroenLinks-PvdA) maakte eerder bezwaar tegen de uitkomst van het gemeentelijke onderzoek. Zij is tevreden over het project dat nu voor ligt. “De Radboud Universiteit is zeer ervaren, ze heeft voor diverse andere gemeenten zo’n onderzoek uitgevoerd,” zegt Diepeveen tegen Omroep Zeeland. “Ook onderzoeken ze meer dan we in de motie hadden gevraagd. Men bekijkt ook of de eigenaren van de twee Joodse begraafplaatsen in Middelburg en de synagoge na de oorlog voldoende zijn gecompenseerd. B en W verdient voor deze opzet een compliment.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren