Fischer: groei ultra-orthodoxen en Arabieren bedreigt economie Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Vertrekkend president Stanley Fischer van de Israëlische nationale bank hield deze week een rede, waarin hij de stand van zaken rond de Israëlische economie schetste. Momenteel doet de economie het erg goed, aldus Fischer. Met name de high tech sector zorgt voor groei. Maar er liggen ook grote uitdagingen voor de toekomst indien Israël een veerkrachtige economie wil houden. 

Net als veel Europese landen is Israël een verzorgingsstaat, waarin de stelsels van uitkeringen en pensioenen goed geregeld zijn. Demografische ontwikkelingen kunnen echter roet in het eten gooien, aldus Fischer. Immers, zo’n dertig procent van de beroepsbevolking werkt niet of betaalt geen belasting. Hiertoe behoren de ultra-orthodoxe (Haredim) en Arabische Israëli’s. De overige zeventig procent moet de lasten van deze groepen betalen. Dat zal steeds moeilijk worden, omdat het aantal ultra-orthodoxen en Arabieren juist zal toenemen en er tegelijkertijd juist minder kinderen geboren worden onder de niet-orthodoxe Joodse bevolking.

Fischer stelde dat de productieve sector van de beroepsbevolking in de komende jaren kan krimpen van zeventig tot vijftig procent. In dat geval komt de verzorgingsstaat onder druk te staan en zal Israël economisch ineen storen, aldus de bankpresident. Hij stelde dat de Haredim en Arabieren aan het werk moeten. Dit onderwerp ligt momenteel ook op tafel tijdens de coalitiegesprekken. Fischer treedt nog voor de zomer af als bankpresident.

Categorie:

Home » Nieuws » Fischer: groei ultra-orthodoxen en Arabieren bedreigt economie Israël