Netanyahu: laat de veiligheidsdiensten hun werk doen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Netanyahu reageerde na afloop van de wekelijkse ministerraad op de zaak ‘Gevangene X’, dia al de hele week in de Israëlische media speelt. “We moeten de Israëlische veiligheidsdiensten toestaan om rustig hun werk te doen, zodat we in rust en vrede kunnen leven”, aldus de premier. “Iedere burger in Israël heeft rechten die beschermd worden, ook als die burger onderzocht wordt door onze veiligheidsdiensten. We zijn een moderne, democratische staat die de rechten van burgers garandeert. Dat is hier niet minder dan in andere democratische landen.”

De reactie van Netanyahu komt na een week waarin de media bol stonden van speculaties over Gevangene X, die in 2010 zelfmoord pleegde in zijn Israëlische gevangeniscel. Het Australische ABC News onthulde de naam van de man: Ben Zygier. Hij was een Australische Jood die In 2000 emigreerde. Hij was getrouwd en had twee kinderen. Volgens ABC News werkte hij voor de Mossad. Wat de rol van Zygier juist was, is nog onduidelijk. Mogelijk moest hij zijn Australische paspoort gebruiken om zonder argwaan Iran, Syrië of Libanon binnen te komen en er inlichtingen in te winnen. Echter, in 2009 kwam hij om onbekende reden in een Israëlische gevangenis terecht, waar hij in 2010 de dood vond.

Net voor zijn geheime arrestatie begon Zygiers dekmantel barsten te vertonen. Een journalist van het Australische Fairfax Media ondervroeg hem in een interview. Hij ontkende met klem over zijn werk. Maar de Australische inlichtingendienst ASIO zou al een onderzoek naar hem hebben gestart. Australische agenten benaderden hem en volgens bronnen van de Brisbane Times stond hij op het punt de praktijken van de Mossad aan het licht te brengen. Hij werd een dubbelspion, zo stellen ze.

Hoe dan ook zorgden de onthullingen over Zygier deze week voor een diplomatieke rel tussen Israël en Australië. De Australische minister van buitenlandse zaken, Bob Carr, heeft Israël al om opheldering gevraagd.

Categorie:

Home » Nieuws » Netanyahu: laat de veiligheidsdiensten hun werk doen