Foto’s bewijzen aanwezigheid Demjanjuk in Sobibor

YouTube

In Duitsland zijn foto’s aan het licht gekomen waarop Iwan – alias John – Demjanjuk op 21-jarige leeftijd poseert als kampbewaker in vernietigingskamp Sobibor. De Oekraïense oorlogsmisdadiger werd op hoge leeftijd berecht en veroordeeld, maar bleef tot aan zijn dood ontkennen dat hij de bewuste kampbewaker zou zijn. Uit de foto’s, die door experts als echt zijn bestempeld, blijkt nu definitief dat Demjanjuk gelogen heeft. De man die medeplichtig was aan de moord op 28.060 Joden overleed in 2012 in een Duits bejaardentehuis.

Toevallig ontdekt
Het gaat om twee foto’s uit de erfenis van Johann Niemann, de plaatsvervangend kampcommandant van Sobibor die tijdens de opstand in het kamp in oktober 1943 werd vermoord. Een amateurhistoricus ontdekte ze toevallig bij de kleinzoon van Niemann in Noord-Duitsland. Hij overhandigde de foto’s aan de stichting Bildungswerk Stanislaw Hantz, die er onderzoek naar liet doen door de politie en onderzoekers van documentatiecentrum Topographie des Terrors in Berlijn. Die laatste bevestigen dat de beelden echt zijn en dat het om de jonge Demjanjuk gaat.

Aktion Reinhardt
De foto’s maken deel uit van een reeks van meer dan 350 foto’s die zijn gemaakt tijdens de zogenaamde Aktion Reinhardt, waarin volgens het documentatiecentrum 1,8 miljoen Joden werden vermoord in het door Polen bezette Duitsland. De beelden bieden nieuwe inzichten in de nazi-misdaden en de Duitse kampen in bezet Polen. Ze worden vanaf 28 januari aan het publiek getoond in Berlijn. Het documentatiecentrum werkt samen met het Stanislaw Hantz onderwijsinstituut en het Ludwigsburg NS onderzoekscentrum aan de Universiteit van Stuttgart.

Overeenkomsten
Onderzoekers keken naar eerdere foto’s van de jonge Demjanjuk en vergeleken het met de twee gevonden foto’s. Er werd gekeken naar de vorm van de ogen, de neus, de stand van de oren en de botstructuur van de kampbewaarder. Aan de hand van de analyse van de verschillende delen van het gezicht kunnen de onderzoekers met 99 procent zekerheid vaststellen dat het om Demjanjuk gaat. Omdat het om groepsfoto’s gaat, is nu ook duidelijk dat deze kampbewakers wel degelijk van de moorden geweten moeten hebben, zo oordelen de onderzoekers.

Door Israël berecht
In de jaren tachtig werd Demjanjuk, die na de oorlog wist te ontkomen en naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, uitgeleverd aan Israël. Daar volgde een strafproces voor oorlogsmisdaden in Treblinka. In de rechtszaal getuigden overlevenden de man te herkennen, terwijl Demjanjuk bleef ontkennen. In 1988 werd hij ter dood veroordeeld. Drie jaar later doken echter uit KGB-archieven getuigenverklaringen op, waaruit bleek dat Iwan de Verschrikkelijke de bijnaam was van een zekere Iwan Martsjenko. In 1993 werd Demjanjuk door het Israëlische Hooggerechtshof vrijgesproken van oorlogsmisdaden, omdat ze niet bewezen konden worden.

Duitse vervolging
Demjanjuk reisde terug naar de VS, waar hij dacht zijn dagen te kunnen slijten. De Amerikaanse justitie begon echter een nieuwe zaak tegen hem, dit keer om betrokkenheid en medeplichtigheid in vernietigingskamp Sobibor. Na jaren van juridisch getouwtrek werd de inmiddels hoogbejaarde Oekraïner in 2009 aan Duitsland uitgeleverd, waar hij in München voor de rechter moest verschijnen. Twee jaar later eiste het Duitse OM een celstraf van zes jaar tegen Demjanjuk. De Duitse Officier van Justitie zei ervan overtuigd te zijn dat die als kampbewaker persoonlijk mensen de gaskamer had ingedreven. Ook de Nederlandse Sobibor-overlevende Jules Schelvis woonde de zitting bij en mocht getuigen.

Demjanjuk werd aan het einde van zijn leven veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij stierf echter op 91-jarige leeftijd in afwachting van zijn hoger beroep in een verzorgingstehuis in het Duitse plaatsje Bad Feilnbach.

Categorie:

Home » Nieuws » Foto’s bewijzen aanwezigheid Demjanjuk in Sobibor