‘Fout’ bestek in de Rotterdamse Kunsthal

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een van de voorwerpen die in de uitzending centraal staat, is een verzilverd bestek dat in de oorlog is geroofd door Jodenjager Chris B. Zijn jongste dochter Elly, geboren in 1945, kwam er pas een paar jaar geleden achter dat het bestek waar ze jaren van had gegeten, tijdens de oorlog gestolen is van Joden. Na die ontdekking besloot ze het bestek te geven aan Kamp Westerbork, Nieuwsuur was bij de overhandiging. Westerbork leent het bestek weer uit aan de tentoonstelling in de Kunsthal.

Journalist en televisiemaker Ad van Liempt heeft de tentoonstelling in de Kunsthal samengesteld. Hij heeft de afgelopen maanden Nederland doorkruist, op zoek naar bijzondere voorwerpen uit de collecties van oorlogs- en verzetsmusea. Het gestolen bestek vindt hij een van de meest schrijnende voorwerpen die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. “Het is een schuldig bestek”, zegt Van Liempt. “Het bergt in zich een van de meest tragische verschijnselen in de oorlog. De sfeer van Jodenverraad en het verdienen aan andermans ongeluk, dat is het verhaal dat dit bestek vertelt.”

Ook ziet Van Liempt in het bestek de schuld en schaamte terug die de kinderen van NSB’ers nog altijd voelen, ook zoveel jaren na de oorlog. Chris B. zat na de oorlog jarenlang gevangen. Hij verhuisde na zijn vrijlating naar Duitsland en had nauwelijks meer contact met zijn kinderen in Nederland. Zijn dochter Elly hoopt dat het gestolen bestek ooit kan worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Die kans lijkt niet groot, maar volgens de zoon van Sophie Horn is het mogelijk dat het bestek van zijn ouders was. Horn, de zus van de bekende scheidsrechter Leo Horn, was een van de slachtoffers van Chris B. Hij arresteerde haar, waarna ze werd gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Horn overleefde de tijd in het concentratiekamp. Haar zoon vertelt in Nieuwsuur over het leven van zijn moeder.

Ad van Liempt schrijft in zijn boek ‘Kopgeld’ over premiejagers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de hoofdstukken is gewijd aan Chris B, die in het boek de gefingeerde achternaam ‘De Hout’ krijgt. Scheidsrechter Leo Horn wist uit handen van de Jodenjagers te blijven, maar zijn huis werd wel meerdere malen geplunderd. Na de oorlog ging hij op zoek naar de gestolen spullen. Hij vond uiteindelijk zijn grammofoon, verschillende platen en kleding bij Van Hout thuis en bij familieleden van hem.

De tentoonstelling in de Kunsthal is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Koning Willem-Alexander opent of 4 februari de expositie. Een dag later is de tentoonstelling ook open voor het publiek. Voor wie niet kan wachten, is er alvast een voorproefje te zien: klik hier.

Categorie:

Home » Cultuur » ‘Fout’ bestek in de Rotterdamse Kunsthal