Frankrijk doet alle pro-Palestijnse demo’s in de ban

YouTube

De Franse regering heeft alle pro-Palestijnse demonstraties in Frankrijk verboden. Deze demonstraties mogen niet doorgaan in verband met de veiligheidssituatie. De spanningen kunnen dan te hoog oplopen en de kans is groot op een geweldsuitbarsting. In andere Europese landen kunnen deze demo’s wel doorgaan, waaronder in Nederland.

Geen enkel risico

Een tegenslag voor de anti-Israël-beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) in Frankrijk: de autoriteiten hebben alle pro-Palestijnse demonstraties verboden. Mensen die wel de straat opgaan, zullen worden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De Franse minister wil geen enkel risico nemen, onder meer omdat Frankrijk de grootste Joodse en islamitische gemeenschap in Europa kent.

‘Niet importeren’

De regering wil het conflict tussen Israël en Hamas ‘niet importeren’, zo laat het al een paar dagen weten. Op donderdag gaf president Emmanuel Macron een televisietoespraak. Hij riep de Fransen op verenigd te blijven. Hij verwees naar de uitdagingen van het land in de afgelopen jaren met terreur. Onze belangrijkste plicht, zo zei Macron, is nu de veiligheid van Joodse Fransen te garanderen. De republiek Frankrijk zal hen beschermen en ‘onverbiddelijk’ optreden tegen haatzaaiers, aldus Macron.

Spanningen

In Frankrijk lopen de spanningen sinds een paar dagen op. Zo moeten politici (Joods en niet-Joods) beveiligd worden en zijn de veiligheidsmaatregelen bij Joodse instellingen opgeschroefd. Macron refereerde in zijn rede ook aan de extreemlinkse partij La France Insoumise, die Hamas niet al terreurorganisatie wil zien. De minister van Verkeer waarschuwde al eerder voor deze partij, die het beeld geeft van een welwillend Hamas dat Palestijnen en onderdrukten verdedigt.

Fransen vermoord

In Israël zijn dertien Fransen vermoord door Hamas. Dertien volwassenen en vier kinderen uit Frankrijk worden vermist. Macron had eerder politici van alle partijen bijeengeroepen om hen te vragen eenheid te bewaren en om hen aan te sporen te praten met slachtoffers. Deze en andere gestes van Macron worden gewaardeerd door de Franse Joodse gemeenschap. Hetzelfde geldt voor de Eiffeltoren, die verlicht wordt in de kleuren van de Israëlische vlag.

Categorie: |

Home » Nieuws » Frankrijk doet alle pro-Palestijnse demo’s in de ban