FvD-jongeren die Jodenhaat aankaartten geroyeerd

wikipedia

De leden van de JFvD, de jongerenbeweging van Forum voor Democratie (FvD), die afgelopen voorjaar aan de bel trokken vanwege racisme zijn geroyeerd. In WhatsApp-groepen deden leden en sympathisanten antisemitische en discriminatoire uitlatingen. Onder meer Anne Frank werd weggezet als cocaïnesnuifster. Volgens de Volkskrant zijn drie klokkenluiders uit de JFvD gezet. Volgens het bestuur zijn ze meldt dat ‘niet geroyeerd omdat zij misstanden aankaartten, maar omdat zij doelbewust schade hebben toegebracht aan de JFvD’. De anderen zijn nog steeds tevreden lid, aldus het bestuur.

Nationaalsocialisme
Eerder dit jaar schreven de bezorgde leden twee brandbrieven aan hun voorzitter Freek Jansen, thans kandidaat-Tweede Kamerlid, en het bestuur van moederpartij FvD over racistische en anti-Joodse uitingen in de WhatsApp-groepen. De brief kwam in handen van HP/DeTijd, dat er in april een onthullend artikel over schreef. In een van de groepen werd het nationaalsocialisme de ‘beste economische formule ooit’ genoemd. Een ander groepslid stelde ‘letterlijk iedere ideologie’ te zullen volgen die Nederland ‘weer 95% blank maakt met 0% moslims’. Ook gingen er memes van Anne Frank rond die cocaïne aan het schuiven was.

‘Geen gedachtepolitie’
Zowel JFvD als FvD stelden ‘geen gedachtepolitie’ te willen zijn, maar een paar weken later werden drie leden geschorst en alsnog drie leden geroyeerd. Nu komt dus de afrekening met de klokkenluiders. In de royementsbrieven van twee van hen stelt het JFvD-bestuur dat zij ‘ruimschoots in de gelegenheid gesteld zijn’ hun kant van het verhaal te laten zien. Omdat zij daar niet op zijn ingegaan, concludeert het bestuur dat het royement gerechtvaardigd is, aldus de Volkskrant. De derde klokkenluider ging deze zomer wel in gesprek, maar dat heeft niet mogen baten want die is ook weggestuurd.

Onder druk gezet
Deze klokkenluider gaf een geluidsopname aan de krant, waarin te horen is dat hij door een ‘adviseur’ en bestuurslid onder zware druk gezet wordt om de namen van de andere klokkenluiders te noemen. Het zou ‘zonde zijn als iedereen geroyeerd wordt’, zegt een van de ondervragers tijdens het gesprek op het partijbureau Amsterdam. “Vandaar dat het namen noemen wel een beetje waarde heeft,” geeft de andere ondervrager aan. “Ik denk, dan kunnen we misschien een oplossing vinden,” besluit de eerste, aldus de krant. Een ander oud-JFvD-lid herkent de handelswijze van het bestuur.

Rancune
Omdat de klokkenluiders naar de media zijn gestapt, mogen ze nu niet meer bij de jongerenbeweging horen, aldus het bestuur van JFvD. Tevens eisten deze leden organisatorische veranderingen binnen de organisatie. Volgens FvD ging het niet om klokkenluiders, maar om ‘rancuneuze ex-functionarissen die onder het mom van kritiek hun gram wilden halen’. Ook zou de jongerenorganisatie thans ‘veel strenger’ zijn in officiële apps van de partij. Uitnodigingen voor en links naar andere, minder officiële chats zijn niet toegestaan, aldus FvD tegen de Volkskrant.

CIDI bezorgd
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt tegen de krant zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen en royementen binnen FvD en de jongerenbeweging JFvD. Het CIDI stelt dat FvD regelmatig zegt antisemitisme ver van zich te werpen. ‘In het geval van JFVD zijn dergelijke woorden echter niet omgezet in daden’, verklaart de organisatie. In de laatste maanden stelde het CIDI meerdere keren vragen aan FvD en de JFvD over het interne onderzoek naar de antisemitische en racistische WhatsApp-berichtjes. Daar zou inhoudelijk niet op gereageerd zijn.

Lees ook:
FvD-jongeren ‘fascistisch’ en ‘antisemitisch’ in WhatsApp-groepen

Wij maken ons grote zorgen over JFvD-leden die al dan niet openlijk rechts-radicaal gedachtegoed aanhangen,’ schrijven klokkenluiders. ‘Het gaat daarbij niet alleen om actieve leden, maar ook om leden die bepaalde ondersteunende- of bestuursfuncties hebben en in nauw contact staan met het landelijke bestuur van de JFvD’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » FvD-jongeren die Jodenhaat aankaartten geroyeerd