Eerste ‘second dude’ in Amerikaanse geschiedenis heeft Joodse achtergrond

YouTube

Nu duidelijk is dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo goed als heeft gewonnen, komt ook het eerste vrouwelijke vicepresidentschap naderbij. Als Kamala Harris op 20 januari 2021 wordt ingezworen als vicepresident zal haar man Douglas ‘Doug’ Emhoff worden gebombardeerd tot ‘vice presidential spouse’ of ‘second gentleman’. De eerste ‘second dude’, zoals Amerikanen het zeggen, is tevens van Joodse komaf. Nog nooit had een partner van een president of vicepresident een Joodse achtergrond. Wie is deze man achter mevrouw Harris? “Het was liefde op het eerste gezicht,” aldus Emhoff over zijn relatie met Harris. Zeker 77 procent van de Amerikaans-Joodse kiezers stemde op Biden, 21 procent op Trump.

Jeugd
Emhoff werd geboren in Brooklyn, New York als zoon van Joodse ouders Barbara en Michael Emhoff. Hij heeft een broer, Andy Emhoff, en een zus, Jamie Emhoff. Als kind ging hij in de zomer naar Cedar Lake, een Joods kamp in New Jersey, en excelleerde hij in tennis en voetbal, naar eigen zeggen voordat die sporten populair waren in de Verenigde Staten. Emhoff woonde van 1969 tot 1981 in Jew Jersey en verhuisde op zeventienjarige leeftijd met zijn familie naar Californië. Daar haalde hij zijn diploma aan de Agoura High School. Hij behaalde vervolgens zijn Bacherlor of Arts aan de California State University, Northridge en een Juris Doctor aan de USC Gould School of Law in 1990.

Momala
Emhoff ging als advocaat in de entertainmentindustrie werken. Hij was in de jaren negentig actief voor verschillende advocatenfirma totdat hij in 2000 samen met Ben Whitwell een eigen firma oprichtte. Deze werd in 2006 overgenomen door het advocatenkantoor Venable. Hijn trouwde met Kerstin Mackin, oprichter en directeur van het productiebedrijf Prettybird. Ze kregen twee kinderen, Cole and Ella, en scheiden in 2008. Wel bleef zij sindsdien de naam Emhoff dragen. In 2014 hertrouwde Douglas Emhoff met Kamala Harris, een juriste die toen al aan het opklimmen was in de Democratische partij. Zijn kinderen noemen haar ‘Momala’. Indertijd was ze de minister van Justitie van Californië. Nadat ze in 2016 werd verkozen in de Amerikaanse senaat, verhuisde hij met haar mee naar Washington DC om daar als advocaat actief te worden.


Pro-Israëlisch
Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 schoof de Democratische kandidaat Joe Biden Harris naar voren als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. Als eerste vrouw van kleur werd zij voor die post genomineerd. Op de Democratische conventie van augustus 2020 werd Emhoff voor het eerst geïntroduceerd aan het grote publiek. Duidelijk was het campagneteam wilde benadrukken dat hij van Joodse komaf is om zo meer Joodse kiezers te trekken. Ook werd duidelijk gemaakt dat Harris, mede door Emhoff, een pro-Israëlische houding heeft, zodat Joodse kiezers niet bang hoefden te zijn dat het dossier Israël in een presidentschap van Biden in verkeerde handen zou zijn.

Tegen BDS
De verstandhouding met Israël zal onder het presidentschap van Biden waarschijnlijk niet zomaar verslechteren. In de campagne bestond de strategie uit het afwijzen van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), het stellen dat Trump een groter gevaar zou vormen voor de Joden dan links en het beweren dat het Midden-Oostenbeleid van Trump de positie van de VS juist verzwakt. Zijn vrouw, zo zei Emhoff in augustus, zal de verdediging van Israël op de juiste manier in evenwicht brengen en de verschillen die ze met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft, naar voren brengen. “Ze zal BDS bij elke gelegenheid blijven afwijzen, pogingen om Israël te delegitimeren en opruiing veroordelen,” zei Emhoff in zijn rede op de Democratische conventie. Ondanks de andere agenda van Biden en Harris heeft Netanyahu hun overwinning al omarmd.

Toekomstige rol
Het is nog onduidelijk wat de exacte rol zal zijn van een ‘second gentleman’ in het Witte Huis. Vooralsnog was de rol van de ‘second lady’ altijd ceremonieel en weinig inhoudelijk op het gebied van beleid. Mogelijk zal Emhoff zich bezig houden met gendergelijkheid en gelijke rechten van mannen, vrouwen en LHBTQI+’ers, zo wordt verwacht. Of hij de Joodse gemeenschap zal opzoeken, is onduidelijk. In de huidige regering spelen Ivanka Trump en haar man Jared Kushner een prominente rol. Beiden zijn orthodox-Joods en Kushner is verantwoordelijk voor het Midden-Oostenbeleid van zijn schoonvader. Onder zijn leiding kwam onder andere het vredesplan tot stand waar Netanyahu mee instemde maar dat door de Palestijnen werd afgewezen. Ook droeg Kushner bij aan de onderhandelingen tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein. De betrekkingen tussen deze landen worden momenteel genormaliseerd.


Lees ook:
Amerikaanse Joden vrezen de toekomst, ongeacht of Trump of Biden wint

De Amerikaanse Joden zijn niet gerust op hun toekomst in het land. Daarbij maakt het voor hen niet uit of Donald Trump of Joe Biden de presidentsverkiezingen wint. De meerderheid van de Joodse Amerikanen koos voor Biden, maar toch zijn zij pessimistisch over de toekomst.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Eerste ‘second dude’ in Amerikaanse geschiedenis heeft Joodse achtergrond