‘Gaza straks onder toezicht PA en Arabische landen’

Satelliet-afbeelding van Gaza en Zuid-Israël (beeld: Google Maps)

De Palestijnse Autoriteit (PA) zal Gaza met eigen, door Amerika getrainde, troepen en met militairen van gematigde Arabische staten onder toezicht houden nadat de oorlog tussen Israël en Hamas voorbij is. Dat meldt de Washington Post. De informatie komt volgens de krant uit een uitgelekte deal tussen Israël en Hamas. Al maanden wordt gespeculeerd wat er met de Gazastrook moet gebeuren als de oorlog afgelopen is. Alles lijkt erop dat Hamas blijft bestaan.

Zeker 2.500 met hulp van de VS getrainde troepen zullen de strook controleren. Dat gaan ze doen onder aansturing van gematigde Arabische landen. Welke personen er in de nieuwe Palestijnse strijdmacht gaan dienen, is nog niet bekend, aldus Amerikaanse functionarissen volgens de Washington Post. De vraag is ook wanneer het staakt-het-vuren in zicht komt waar de regering van de Amerikaanse president Joe Biden al maanden aan werkt, en hoeveel gegijzelde Israëliërs er dan vrij zullen komen.

Wapenstilstand

Achter de schermen zouden Israël en Hamas tot een akkoord zijn gekomen met de bovengenoemde constructie als basis voor de deal. Het permanent laten zwijgen van de wapens behoort ook tot de overeenkomst. In dat geval komt er rust voor de bevolking van Gaza en komen Israëlische gegijzelden vrij. Maar ook zal Hamas dan niet geheel verslagen zijn, een ander hoofddoel van de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu.

Drie fasen

Eerst moeten de wapens zwijgen en daarna treedt een tweede fase in, waarin de troepen van de PA de strook in zouden trekken en het Israëlische leger (IDF) zich – grotendeels – terug zal trekken. De krant verwijst naar een rapport van de Amerikaanse hoge ambtenaar David Ignatius. Leden van de PA-troepenmacht zouden zijn gerekruteerd uit degenen die zich al in Gaza bevinden en door Israël zijn gescreend. Voor Israël is dat laatste van groot belang, onder meer vanwege veiligheid. Ook moet het een overgang naar een nieuw regime in Gaza mogelijk maken waar Israël wel mee kan samenwerken.

Interimregering

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde eerder aan de Washington Post dat ‘het raamwerk is rondgekomen’ en dat de partijen nu ‘onderhandelen over details over hoe het zal worden geïmplementeerd’. Om de deal te smeden, pendelen de Amerikaanse Midden-Oosten-adviseur Brett McGurk en CIA-directeur William J. Burns sinds november heen en weer tussen hoofdsteden in de regio. Vooralsnog is zowel Israël als Hamas bereid om de Gazastrook over te dragen aan ‘een interimregering’.

Uitputtingsslag

Zoals bij de meeste vredesakkoorden, zou ook dit akkoord de uitputting van de vechtende partijen weerspiegelen. Na negen maanden van oorlog wil Israël zijn troepen laten rusten en zich kunnen voorbereiden op mogelijke conflicten met Iran en zijn vazallen, zoals Hezbollah. Hamas, dat in ‘slechte staat’ verkeert en waarvan de strijders zich ondergrondse tunnels verscholen houden, zou nog weinig munitie en voorraden over hebben. De terreurbeweging kampt ook met toenemende druk van gehavende Gazaanse burgers, die steeds luider roepen om een ​​wapenstilstand. Velen hebben er meer dan genoeg van.

Worsteling

Sinds het uitbreken van de oorlog, die begon met de pogrom van Hamas op Zuid-Israël waarbij ruim 1.200 Israëli’s werden vermoord, proberen de Amerikanen een permanent staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen. Er was een gevechtspauze in november, waarbij Hamas-gevangenen en Israëlische gegijzelden werden uitgewisseld. Daarna ging het vechten door. Er vielen enkele tienduizenden doden. In het voorjaar werd een deal bekend die, volgens de VS, door zowel Israël als Hamas werd geaccepteerd. Maar de terroristen wilden niet buigen en wezen het plan af. Ook Israël was er niet happig op.

Tegenvaller

Premier Netanyahu heeft vanaf dag één van de oorlog gezegd dat alle gegijzelden terug moeten komen, dood of levend, en dat Hamas vernietigd moet worden en nooit meer een bedreiging mag vormen voor Israël. Nu deze deal er aan lijkt te komen, ziet het er naar uit dat Hamas blijft bestaan, een tegenvaller voor Netanyahu en Israël. Ook werd eerder deze week bekend dat zestig procent van de Hamas-terroristen is uitgeschakeld door het IDF en dat nog veertig procent in leven is. Als het aan Israël ligt, gaat de rest er ook aan. De vraag is of dat nog zal lukken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » ‘Gaza straks onder toezicht PA en Arabische landen’