Geen kans voor anti-Israël-activisten bij demo voor Israël

Pro-Israël-manifestatie SGP, Dam 27 mei 2024 (beeld: SGP, YouTube)

Anti-Israëlische activisten zijn op maandag door de politie geweerd van de Dam, waar op dat moment een pro-Israël-demonstratie plaatsvond. De SGP kwam op het plein samen om steun en aanhankelijkheid aan Israël te tonen. De anti-Israël-activisten probeerden de manifestatie te verstoren. De Mobiele Eenheid (ME) greep op tijd in, waardoor rellen en meer ongeregeldheden uitbleven. Tientallen amokmakers zijn meegenomen naar het bureau. Ondertussen werden ze door de SGP’ers opgeroepen tot bekering.

De bijeenkomst was vooraf ruimschoots aangekondigd door de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en had ook een vergunning gekregen van de gemeente Amsterdam. Op de Dam kwamen partijaanhangers en sympathisanten samen om voor Israël te bidden en zingen. Ook luisterden ze naar toespraken van onder meer SGP-leider Chris Stoffer, die zijn steun aan Israël en het Joodse volk uitsprak. Studentenrabbijn Yaki Jacobs en ds. Kees van Velzen waren tevens van de partij. Daarnaast werd het Israëlische volkslied – Hatikva – gezongen, waren er veel blauw-witte Israëlische vlaggen te zien en was er een bord met ‘For Israel is the victory’ .

Megafoon

De vredige bijeenkomst van de kleine christelijke partij en haar vrienden werd plots overvallen door anti-Israël-demonstranten. Ze kwamen het plein op en poogden alles te verstoren. Onder meer beroepsactivist Max van den Berg was er met een megafoon. Ze riepen onder meer ‘Free, Free Palestine!’, ‘Viva, viva! Intifada!’ en het in Nederland verboden maar getolereerde ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Die laatste leus wordt als antisemitisch gezien, omdat die oproept tot de vernietiging van Israël en het verjagen van alle Joden uit het gebied.

Tram stilgezet

De ME greep snel in en wist de luidruchtige meute te scheiden van de pro-Israël-demonstranten op de Dam. In de Kalverstraat werden tientallen anti-Israël-activisten opgepakt en aangehouden, onder meer voor het bedreigen van mensen en het afsteken van vuurwerk. Het Damrak en Rokin werden afgezet en een tram werd midden op de Dam stilgezet om te dienen als afzetting tegen de anti-Israël-groep. Ondertussen werd door de christenen gebeden tot God voor Israël en een goede afloop.

De groepering begon eerder op de middag met demonstreren op het Museumplein en rukte op richting de Dam. Onderweg werd met vuurwerk gegooid en werden ook antisemitische en anti-Israëlische bekladdingen in de openbare ruimte gespoten met graffiti. Op het Rokin aangekomen werden op een gegeven moment fietsen op de weg gegooid. De politie was bij de Dam op volle sterkte om iedereen die op het plein wilde komen in te rekenen. Op die manier moest ook de veiligheid van de christelijke pro-Israël-demonstranten worden gewaarborgd.

Klappen, zingen

Een woordvoerder van de politie laat aan stadszender AT5 weten dat de groep is ingesloten en dat er mensen zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De activisten zijn met politiebusjes afgevoerd. De pro-Israël-mensen zijn bij het monument op de Dam blijven staan, waar ze bleven zingen, klappen en bidden. Ook werd er muziek gemaakt en waren er nog meer toespraken.

De anti-Israël-activisten probeerden de christenen nog te overstemmen, maar konden op een gegeven moment weinig meer doen omdat een groot deel van hen was meegenomen door de ME, die onder meer met politiehonden werkte. Tijdens de SGP-manifestatie werd opgeroepen tot vrede. Dominee Van Velzen had een duidelijke boodschap voor de menigte: heb medelijden met de anti-Israël-activisten, want zij weten niet wat ze doen. Hij riep hen op om tot bekering te komen.

Guur in Amsterdam

Het is al enige weken onrustig en guur in de hoofdstad. Begin mei bezetten anti-Israël-activisten gebouwen en terreinen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waarmee ze het gedrag van hun kompanen in Amerika na-aapten. Het UvA-bestuur ging met hen in gesprek, maar dat haalde niets uit en ontruimingen door de ME waren op een gegeven moment het gevolg. Sindsdien is er sprake van golven van demonstraties, zowel aan de universiteit als in het stadhuis en daarbuiten. Ook worden in Amsterdam panden gekraakt met de situatie in Gaza als reden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Geen kans voor anti-Israël-activisten bij demo voor Israël