Haagse kunstacademie houdt band met ‘terreuruniversiteit’

De Birzeit Universiteit (beeld: Nalmini, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag heeft de band met de Bezalel University in Jeruzalem verbroken, maar houdt de relatie met de omstreden Palestijnse Birzeit Universiteit in stand. Hier zijn terreurbewegingen Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dominant onder studenten en docenten. Dit meldt oud-directeur Ronny Naftaniel van het CIDI.

De kunstacademie van Den Haag onderhoudt een uitwisselingsprogramma met de Birzeit Universiteit in Bir Zeit, een christelijk stadje op de Westelijke Jordaanoever ten noorden van Ramallah. Docenten worden tussen beide onderwijsinstellingen uitgewisseld. Minder bekend zijn de innige banden tussen Palestijnse universiteit en Hamas en PFLP, terreurorganisaties die uit zijn op de vernietiging van de Staat Israël.

De studenten van Birzeit kozen vorig jaar een studentenraad waarbij de ruime meerderheid bestaat uit vertegenwoordigers van Hamas en het PFLP. Zeker 31 van de 51 zetels in de studentenraad worden door hen bezet. Beide organisaties staan op de terreurlijst van de Europese Unie. Drie dagen na de progrom van Hamas op 7 oktober 2023, wenste de Birzeit Univeristeit op zijn officiële X-account de Palestijnse martelaars ‘roem’, schrijft Naftaniel op Linkedin en andere sociale media.

‘Een maand eerder arresteerde het Israëlische leger acht studenten van de Birzeit Universiteit die een Hamas terreurcel hadden gevormd en op het punt stonden een aanslag te plegen’, aldus Naftaniel. ‘Dit is de partner van de Haagse Academie. De Academie heeft inhoudelijke samenwerking en vriendschappelijke betrekkingen met een progressieve maatschappij-kritische Israëlische instelling ingeruild voor een keiharde politieke keuze. Een keuze tegen coëxistentie, voor geweld en terrorisme. Onbegrijpelijk dat dit zomaar kan’.

In december 2021 arresteerden Israëlische soldaten en Shin Bet-agenten een aantal studenten die naar verluidt betrokken waren bij een Hamas-cel. Ze werden verdacht van het doorsluizen van geld en het organiseren van bijeenkomsten voor de organisatie, evenals van opruiing. Dezelfde dag namen honderden studenten deel aan een pro-Hamas-parade op de campus vanwege de oprichtingsverjaardag van de terreurbeweging. Sommige studenten vielen de bewakers van de universiteit aan.

Door de bocht

Onder druk van protesterende activisten en studenten ging het KAKB-bestuur over tot het verbreken van de banden met de Bezalel University in Jeruzalem. Mogelijk zou die bij mensenrechtenschendingen betrokken kunnen zijn, zo luidde het. Het besluit kreeg veel kritiek, onder meer van opperrabbijn Binyomin Jacobs, die stelde dat het predicaat ‘Koninklijk’ moet verdwijnen in de naam van de Haagse kunstacademie.

Ook de Hogeschool Rotterdam ging door de bocht en verbrak alle banden met Israëlische partners. Andere hoger onderwijsinstellingen willen niet zo ver gaan. De TU Delft, Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Tilburg University gaven expliciet aan de banden met Israël in stand te houden. Weer anderen praten met de anti-Israël-activisten, waaronder de besturen van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook aan de UGent in België voert het bestuur een dialoog met de activisten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Haagse kunstacademie houdt band met ‘terreuruniversiteit’