Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Geheime documenten: Geallieerden wisten van sjoa

Meer dan zeventig jaar waren de documenten van de Verenigde Naties over de sjoa niet toegankelijk. Tot nu. Belangrijkste bevinding: de omvang van de Jodenvervolging was al veel eerder bekend dan gedacht. Dit meldt het programma Welingelichte Kringen.
 
Er werd altijd aangenomen dat de geallieerden de schaal van de genocide op de Joden pas in de gaten kregen na de ontdekking van de concentratiekampen. Maar uit het VN-archief blijkt dat ze al 2,5 jaar eerder melding maakten van de genocide. Ze hadden zelfs al aanklachten voor oorlogsmisdaden voorbereid voor Adolf Hitler en andere nazi-kopstukken.
 
Uit de pas onthulde documenten blijkt dat de Engelsen, Amerikanen en Russen al in december 1942 wisten dat er twee miljoen Joden waren vermoord en dat nog eens vijf miljoen gevaar liepen om te worden gedood. Hoewel ze daarvan op de hoogte waren deden de geallieerden weinig om de Joden te redden of op te vangen. Sterker nog, in maart 1943 zei graaf Cranborne, minister in het oorlogskabinet van Winston Churchill, dat de Joden geen speciaal geval waren en dat het Britse rijk al te vol zat met vluchtelingen. Er was dus geen ruimte om meer mensen op te vangen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X