Genesis Prize naar organisaties die gegijzelden helpen

Genesis Prize

De Genesis-prijs is dit jaar toegekend aan vijf organisaties die hulp verlenen aan Israëlische burgers die gegijzeld zijn. De vijf ontvangen een bedrag van een miljoen dollar. Vanwege de massaslachting van Hamas op 7 oktober en de oorlog in Gaza is dit jaar gekozen om de prijs niet aan een individu toe te kennen die veel voor Israël heeft betekend. De Collectieve Israëlactie (CIA) steunt een van de winnaars al.

Geen beroemdheid

De award wordt jaarlijks toegekend aan ‘iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd, heeft bijgedragen aan de mensheid of die blijk hebben gegeven van hun toewijding aan Joodse waarden’. Beroemdheden als Barbra Streisand, Michael Douglas, Steven Spielberg en Nathalie Portman ontvingen eerder de Genesis Prize. Ook de topman van Pfizer kreeg de prijs eens. Nu zijn dus geen prominenten, maar vijf hulpverlenende organisaties aan de beurt.

Hulporganisaties

Het gaat om het Hostages and Missing Families Forum, het Fund for Victims of Terror (van de Jewish Agency), Lev Echad, NATAL (The Israel Trauma and Resiliency Center en OneFamily) en Overcoming Terror Together. Zij bieden hulp en steun aan familieleden van de mannen, vrouwen en kinderen die nog steeds door terreurorganisatie Hamas worden gegijzeld. Maar ook aan hun naasten.

Doel

“Het doel van de prijs van dit jaar is niet om het beleid te beïnvloeden, maar om het internationale bewustzijn van het lot van de gijzelaars te vergroten en humanitaire hulp te bieden gericht op herstel, rehabilitatie en behandeling,” aldus initiatiefnemer Stan Polovets tegenover de Times of Israel. Het Fund for Victims of Terror krijgt onder andere steun van de Collectieve Israëlactie (CIA) in Nederland, zo schrijft de organisatie in haar nieuwsbrief.

CIA betrokken

‘Met een kleine anderhalf miljoen euro (!) hebben we bijgedragen aan het lenigen van de eerste noden, met name de noden van de uit de grensstreek met Gaza geëvacueerde bewoners. Via onze Israëlische partner, Keren Hayesod, ging dit geld rechtstreeks naar de getroffenen’, schrijft de CIA. Inmiddels is de focus enigszins verlegd en richten de CIA zich op het behandelen van trauma’s.

Trauma’s

Uit de nieuwsbrief: ‘Duizenden en duizenden Israëli’s, volwassenen én kinderen, hebben een zwaar trauma opgelopen. Zij hebben dringend behandeling nodig. Vooral voor kinderen telt iedere dag, hun behandeling moet zo snel als maar enigszins mogelijk is beginnen. Met het vroegtijdig behandelen van hun trauma’s kan veel psychische schade worden voorkomen’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Genesis Prize naar organisaties die gegijzelden helpen