Gids voor scholen tegen Jodenhaat in de klas

Presentatie 'Handreiking' tegen antisemitisme op school (foto: Min. OCW, Twitter, X)

Antisemitisme op school en in de klas neemt de laatste tijd schrikbarend toe. Mede daarom heeft het ministerie van Onderwijs een gids ontwikkeld, waarin scholen kunnen leren hoe Jodenhaat te herkennen en tegen te gaan. Het eerste exemplaar van de ‘handreiking’ reikte demissionair minister Mariëlle Pauw (VVD) uit aan docenten van het het Amsterdams Lyceum, het Comenius Lyceum en het Ignatius Gymnasium.

De presentatie van het boekje vond op vrijdag 17 mei plaats in Amsterdam. Paul reikte het uit aan vertegenwoordigers van de drie middelbare scholen. Ook waren onder meer directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) aanwezig. Die laatste was de initiatiefnemer voor de gids, die het ministerie samen met het CIDI heeft ontwikkeld. Alle scholen kunnen hem bij het ministerie aanvragen of downloaden.

Hitlergroeten

De ‘Handreiking voor scholen voor het omgaan met antisemitische incidenten’, zoals het boekje officieel heet, bevat tips over hoe Jodenhaat te signaleren en wat ertegen te doen. Zo worden Joodse leerlingen vaak
blootgesteld aan grappen over de Sjoa, hakenkruizen en Hitlergroeten. Ook worden ze veelal gezien als de
personificatie van de Israëlische politiek, waarbij associaties worden gemaakt met de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook.

Daarnaast zijn Joodse scholieren vaak het doelwit van samenzweringstheorieën, zoals het idee dat ze veel geld zouden hebben, de wereld zouden willen overheersen of ‘anders’ zouden zijn dan hun medeleerlingen. In de gids staan voorbeelden van hoe docenten en medewerkers antisemitisme op school kunnen herkennen, welke preventieve maatregelen je kan nemen en waar de school naartoe kan voor hulp en advies. Verder staan er antwoorden in op veelgestelde vragen en bevat de gids nuttige achtergrondinformatie.

Joods leven

Scholen wordt aangeraden om sowieso in te zetten op kennis over het Joodse leven in Nederland en de geschiedenis van de Joden in ons land. Holocaust-educatie wordt eveneens aanbevolen. Verder moet worden ingezet op een respectvolle dialoog, ook al willen leerlingen daar niet aan omdat het ‘de Joden’ betreft. Niets zeggen over antisemitische uitingen of incidenten wordt afgeraden, evenals het geven van een podium aan Jodenhaat. Dat docenten zelf generaliserend praten over Joden, wordt eveneens ontraden.

Al jaren is bekend dat leraren op scholen met veel kinderen van islamitische komaf moeite hebben met thema’s als het Jodendom en de Holocaust. Deze leerlingen krijgen van huis uit vaak vooroordelen over Joden mee en verwisselen Israël ook met de Joden in Nederland. Sommige docenten durven of willen in de klas daarom geen les geven over de Sjoa en de Jodenvervolging in de bange jaren ’40-’45. Voor hen en anderen is er de site Holocausteducatie.nl, waar ze terecht kunnen voor hulp en tips.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gids voor scholen tegen Jodenhaat in de klas