Goud voor Israëlische en Nederlandse judoka

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Op de tweede dag van de Europese Kampioenschappen Judo in Tel Aviv won de Israëli Sagi Muki goud in de categorie tot 81 kilo. De Nederlande Kim Polling werd eerste bij de vrouwen tot zeventig kilo.

Muki had eerder goud gewonnen in 2015 en werd als favoriet beschouwd voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Maar hij kreeg net daarvoor een hernia. Hij speelde toch mee en slaagde erin de halve finale te bereiken ondanks zijn blessure.

Muki versloeg de Belg Sami Chouchi in de finale in Tel Aviv en bedankte na afloop de honderden Israëli’s die hem hadden gesteund tijdens de wedstrijd. “Het publiek gaf mij kracht. Wij zijn een klein maar sterk land,” zei hij, aldus de Times of Israel. “Het is een droom die werkelijkheid wordt om in Israël te winnen. Sinds Rio heb ik van dit moment gedroomd, gedurende de hele periode van revalidatie,”aldus de verheugde judoka.

Een geëmotioneerde Muki zong samen met het publiek het Israëlische volkslied Hatikva. Tijdens het laatste grote internationale toernooi, vorig jaar oktober in Abu Dhabi, weigerde het gastland het Israëlische volkslied te spelen. In plaats daarvan werd het lied van de Internationale Judo Federatie (IJF)gespeeld. Tal Flicker, die op dat toernooi een gouden medaille won in de categorie onder 66 kilo, zei dat hij de boycott negeerde en tijdens het uitreiken van de medaille zelf het Hatikva had gezongen.

Het verbod op Israëlische symbolen in Abu Dhabi kwam er ondanks de eis van de IJF dat dit land de Israëlische judoka’s gelijk moest behandelen.