Goudse Stolpersteine uitgelicht

Beeld: wiki
Beeld: wiki

In een groot artikel van het meinummer van historisch tijdschrift ‘Tidinge van die Goude’ schrijft Soesja Citroen over de lotgevallen van de bewoners van zeven Stolpersteineplekken. Ze verhaalt over de in de Tweede Wereldoolog door de nazi’s omgebrachte bewoners van het Joods Bejaardentehuis. Ook schrijft ze over de leerlingen en leiding van de Joodse Jeugdfarm. Achttien van deze scholieren overleefden de oorlog wel, onder meer door de inzet van Gouwenaar van Schaik. Zeven leerlingen en het echtpaar Litten redden het niet. Daarnaast gaat ze dieper in op de tragische lotgevallen van de Goudse gezinnen Beek, Mogendorff, van Monnikendam, Engländer en Leuw. Van Edith Roseij Beek, het meisje met de pop, tot de loyale belastingcommies Maurits Leuw.

Citroen heeft hiervoor allerlei overlevenden en andere betrokkenen geïnterviewd en heeft zoekwerk gedaan in de archieven van de gemeente Gouda en het Rode Kruis. Ze citeert in haar artikel uit de kille politiedossiers van april 1943 en beschrijft de situatie van die rampzalige maand. Verder vertelt ze over de opvang van Joodse buitenlandse vluchtelingenkinderen in 1939 in het Goudse weeshuis. Ook de al 168 door kunstenaar Gunter Demnig geplaatste Goudse Stolpersteine en het Gouds Metaheerhuis komen aan de orde. Bij het artikel staat veel persoonlijk en nieuw fotomateriaal.

“De verhalen behoren bij alle plekken en zijn belangrijk om door te geven”, zegt voorzitter Donald Pagrach van de stichting Gouds Metaheerhuis. “Helaas weten we maar van een beperkt aantal mensen iets af. Toch komt er beetje bij beetje wat meer informatie. Ook doordat nu bejaarde mensen naar aanleiding van het Stolpersteineproject verhalen uit hun jeugd willen doorgeven”.  Met de Stolpersteine komen naam en lot van de omgebrachte Goudse Joden weer zichtbaar terug in de stad. Pagrach: “Dit zijn verhalen om op school door te geven aan de jeugd, overige stadgenoten en bezoekers. Zo krijgen zij, die ooit deel uitmaakten van deze stad en van hun vrijheid en leven beroofd werden, weer een naam en een gezicht.” 

Het tijdschrift De Tidinge is verkrijgbaar onder ISBN 0168-0498. Mail dan even naar:  stolpersteinegouda@gmail.com

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Goudse Stolpersteine uitgelicht