Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Haatzaaien – column Javier Guzman

De man die in 2014, tijdens een pro-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk, opriep Joden te vermoorden is begin september veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee weken. Voor haatzaaien. Tegen Joden.

Ja, dat laatste lijkt misschien overbodig te vermelden. Maar in een tijd waarin aanslagen geen aanslagen heten maar daden van verwarde personen, het had ook om het te laat aanvragen van een vergunning om te ‘protesteren’ kunnen gaan.

De man riep: “Het leger van Mohammed zal terugkeren; zij zullen blijven spreken tot de Chaam, Syrië, gezuiverd wordt van deze Joden!” Omstanders scandeerden: “Dood aan de zionist, vuile Joden!”

Door deze uitspraak maakte de man zich schuldig tot het aanzetten van haat en geweld tegen Joden in Nederland, vond het Openbaar Ministerie. En iedereen die kan lezen. Toch werd het OM eerder niet-ontvankelijk werd verklaard. In hoger beroep besloot het Hof echter dat de man toch misschien wel iets strafbaars gedaan zou kunnen hebben en dat vervolging wellicht toch wel gepast was.

De Hagenaar heeft de straf overigens niet werkelijk tegen zich gehoord want hij verscheen niet op zitting. Zijn verblijfplaats is onbekend.

Vier jaar! Het heeft vier jaar geduurd voordat een rechter in Nederland de oproep tot het vermoorden van Joden veroordeelde. Vier jaren.

Wat is haatzaaien anders? Hij riep op tot volkerenmoord, genocide. Of lees ik zijn woorden verkeerd?

Of heeft de rechter misschien bij het ‘antisemitische’ studentencorps A.S.C./A.V.S.V. gezeten?

Het doet me denken aan de aanslag op het Telegraaf-gebouw eerder dit jaar. Op de beelden is te zien hoe een man met een auto het gebouw ramt, zijn gevarenlichten aandoet (veiligheid voor alles, ook bij aanslagen), achteruit rijdt, en het gebouw nog een keer ramt, waarna hij uitstapt en een brandend voorwerp in de auto gooit. De auto vliegt direct in de brand. Een woordvoerder van politie reageerde toen met de woorden: “Wij vermoeden dat het gaat om een bewuste actie.”

Doortastend. Goed gezien. En al na een paar uur, niet een paar jaar. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X