Halsema beperkt demonstratiemogelijkheden voor Michael Jacobs op de Dam

Jacobs
blogspot

De pro-Israëlische activist Michael Jacobs mag alleen nog beperkt op de Dam demonstreren. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam heeft hem daar in een brief op gewezen. De aanleiding ‘gewelddadige confrontaties’ die op 30 maart plaatsvonden. Ook trekt Jacobs andere pro-Israëlische activisten aan, waardoor er volgens de gemeente sprake zou zijn van ‘manifestaties’. Die moeten vooraf worden aangekondigd en dat heeft de activist niet gedaan, aldus Halsema in haar brief. ‘Voor de driehoek is nu de grens bereikt,’ schrijft de burgemeester.

In haar brief over de maatregel – alleen nog demonstreren op zondagen in de oneven weken – somt Halsema de problemen op. ‘De politie heeft mij het afgelopen jaar met regelmaat geïnformeerd dat uw activiteiten op met name de Dam bij herhaling leiden tot overlast, spanningen, ophef, confrontaties, wanordelijkheden, geweld, strafbare feiten en overtredingen.’ Volgens de burgemeester heeft dit ertoe geleid dat de politie geregeld moest ingrijpen. De onlusten van 30 maart waren de druppel, zo valt te lezen. Volgens Jacobs hing er die dag een oorlogssfeer, werd hij als Jood beschimpt en vielen mensen aan. De politie moest ingrijpen. Halsema schrijft: ‘U heeft niet bewezen op een beheerste en vreedzame wijze met tegengeluid om te kunnen gaan’.

Maatregelen
De gemeente neemt daarom stappen tegen Jacobs en zijn protest op de Dam. Zo is er rode lijn om de Dam getrokken, zie beneden. Daarbinnen mag Jacobs zich voortaan alleen nog op de zondagen in de oneven weken begeven. Halsema geeft aan dat de activist het plein met regelmaat in het weekend gebruikt. ‘Het is onacceptabel dat met grote regelmaat slechts een handjevol mensen een relatief groot gedeelte van de Dam gebruikt voor één thema, als deze activiteiten regelmatig leiden tot wanordelijkheden en strafbare feiten. Dit raakt uiteindelijk ook de grondrechten van anderen’.

Halsema baseert haar beslissing op de Wet Openbare Manifestaties (WOM), die bepaalt dat mensen een demonstratie met meerdere mensen vooraf moeten aankondigen bij het lokale bestuur. De burgemeester kan dan beslissen of een demonstratie door mag gaan of dat er bepaalde voorwaarden aan verbonden moeten zijn. Volgens Halsema leveren de georganiseerde manifestaties van Jacobs complicaties op, ook omdat het al te druk zou zijn in de binnenstad. Daarom zou demonstreren op één vast moment om de twee weken de problemen moeten beteugelen. De gemeente wil zo voorkomen dat er opnieuw geweld ontstaat.

Pro-Palestijnse activisten?
Als Jacobs en zijn medestanders zich vanaf nu niet aan de regels houden, dan zal Halsema een demonstratieverbod aan hem opleggen. Het is dus aan de pro-Israëlische demonstranten om zich aan de nieuwe regels te houden. Het is verder onduidelijk of de pro-Palestijnse demonstranten ook een dergelijke brief met een soortgelijke maatregel hebben gekregen. Eerder werd al wel bekend dat beide groepen niet tegelijk op de Dam mogen demonstreren, maar daar leken zij zich niet aan te houden. Eerder was door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bepaald dat beide groepen vijftig meter van elkaar vandaan moesten blijven, tevergeefs.

Al langer is er gedoe op de Dam tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten. Beiden staan elkaar naar het leven en geregeld escaleert de situatie. Soms leidt het tot scheldpartijen of discriminatie, soms leidt het tot een handgemeen. De politie moet geregeld optreden. Activist Jacobs weet de incidenten vaak vast te leggen op camera. Ook spreekt hij met regelmaat in in de Amsterdamse gemeenteraad om zijn beklag te doen.

Gemeente A'dam
Gemeente A’dam

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Halsema beperkt demonstratiemogelijkheden voor Michael Jacobs op de Dam