Halsema maakt kennis met Joodse prominenten

Halsema
NIK

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam heeft kennisgemaakt met een groep Joodse prominente Amsterdammers en Joodse bestuurders in de hoofdstad. Het groepsgesprek met twintig geëngageerde Joden vond dinsdagavond plaats in de Portugees Israëlietische Synagoge – de Snoge. Op de gastenlijst stonden onder meer bestuurders van Joodse kerkgenootschappen, grote Joodse organisaties en nog enkele rabbijnen, maar ook anderen zoals deelnemers van de dialogen tussen Joden en moslims in de ambtswoning. Allen willen een band opbouwen met de nieuwe burgemeester en hopen dat zij aandacht zal hebben voor Joods Amsterdam.

Een van de aanwezigen was voorzitter David Goudsmit van Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). “De burgemeester toonde zich erg geïnteresseerd en straalde verbinding uit. Zij toonde bezorgdheid over antisemitische incidenten maar hoopte tegelijkertijd dat de Joodse gemeenschap ook op een vrolijke, verbindende manier naar buiten kan treden,” aldus Goudsmit op de website van het NIK. Het groepsgesprek bevatte Joodse thema’s en zaken die momenteel in de hoofdstad spelen, waaronder het opkomende antisemitisme. Tijdens haar toespraak na haar beëdiging, vorige week donderdag, sprak Halsema al uit voor tolerantie en tegen intolerantie. Iemand met een zichtbaar Joods uiterlijk moet zonder problemen over straat kunnen, aldus de GroenLinks-burgemeester. Zij wil opkomen voor kwetsbare groepen zoals de Joden.

Op de gastenlijst stonden Hans Weijel (voorzitter LJG Amsterdam), Chantal Suissa, Dennis Mok,  Ron van der Wieken (LJG Amsterdam), Joop Krant, Emile Schrijver (directeur Joods Historisch Museum), Joel Cahen (oud-directeur Joods Historisch Museum), Julie Blocq-Schipper (directeur Crescas), Ruben Troostwijk (Joodse gemeente Amsterdam), Aboed Shabi (JBO), Madelon Bino (Lev),  Michael Minco (PIG),  Mirjam van Praag (bestuursvoorzitter Vrije Universiteit), Sharon Polak en David Goudsmit (NIK). Ook de rabbijnen Lody van de Kamp, Yanki Jacobs (Chabbad op de Zuidas), Menno ten Brink (LJG) en Chacham Toledano (PIG) waren aanwezig. Volgende week heeft de burgemeester een ontmoeting met leden van de islamitische gemeenschappen in Amsterdam.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Halsema maakt kennis met Joodse prominenten