Handtekeningenactie voor postzegel ‘Britse Schindler’

The Guardian

Bij een actie om Sir Nicholas Winton te vereeuwigen op een postzegel, zijn al ruim 84.000 handtekeningen verzameld. Winton, die vorige maand op 106-jarige leeftijd overleed, werd ook wel de ‘Britse Oskar Schindler’ genoemd. De campagne werd vorige week opgezet door de website jewishnews.co.uk en wordt gesteund door de Holocaust Educational Trust en de Association of Jewish Refugees.

“Hij is al tijdens zijn leven geëerd met het ridderschap en een standbeeld in zijn geboorteplaats,” staat in de petitie. “Maar zijn naam en de boodschap, dat één persoon een verschil kan maken zelfs tegenover een overweldigend kwaad, moet doorgegeven worden. De zeldzame eer van een postzegel van de Royal Mail zou daarbij helpen, en zou bovendien een passend eerbetoon aan Sir Nicholas zijn.” Doel van de petitie is om 150.000 handtekeningen te verzamelen.

Tsjechoslowakije
Winton, die Joodse ouders had, maar als kind gedoopt werd, kwam in december 1938 als 29-jarige effectenmakelaar aan in Praag. Hij was van plan op skivakantie te gaan in Zwitserland, maar veranderde van gedachten toen hij hoorde van de vluchtelingencrisis in Tsjechoslowakije, dat recentelijk door de nazi’s was bezet. In de negen daaropvolgende maanden zorgde hij ervoor dat acht treinen in totaal 669 (vooral Joodse) kinderen veilig naar Groot-Brittannië brachten. De Tsjechoslowaakse kinderen waren anders naar concentratiekampen gebracht.

Selectieprocedure
The Royal Mail heft in een reactie laten weten dat Winton een ‘waardige kandidaat’ is voor een zegel, maar dat er een lange selectieprocedure aan vooraf zou gaan. Alle onderwerpen van postzegels moeten door een reeks van comités worden goedgekeurd, alsmede door de koningin [bl].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Handtekeningenactie voor postzegel ‘Britse Schindler’