Turkse moslim wil synagoge herbouwen

Abdullah Demirbas, voormalig burgemeester van de Turkse stad Diyarbakir, zet zich in voor de herbouw van een vervallen synagoge. De stad in zuidoost-Turkijke had ooit een aanzienlijke Joodse gemeenschap, voordat deze door de Turken verjaagd werd. “Deze plaats in Turkije behoort de Joden toe,” zei Demirbas onlangs in Jeruzalem. “Het is hun land en onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze worden erkend en geëerd in onze stad.”

Demirbas, zelf moslim, is van mening dat het herstel van de synagoge een aantal van de wonden kan genezen die werden gecreëerd toen de Joden werden gedwongen om te vluchten uit zijn land. Hij reisde daarom naar Jeruzalem om zijn plannen te bespreken. In Israël wonen zo’n 100.000 Turkse Joden, vooral in de hoofdstad.
Met zijn plannen wil Demirbas de eenheid tussen verschillende geloven in zijn land bevorderen. Tijdens zijn termijn als burgemeester wist hij ook als eerste Turkse ambtenaar toestemming van de islamitische regering te krijgen om kerken te bouwen.

Hij zette zich in voor de wederopbouw van zes Armeense en Assyrische kerken in Diyarbakir. Hij bewoog hiertoe de lokale moslims om de kerken weer op te bouwen van dezelfde christelijke groepen die ooit door moslims werden vervolgd. “Het gaat niet alleen over het herbouwen van gebouwen,” aldus Demirbas. “Het gaat om respect voor elkaar. God heeft ons geschapen om samen te leven”.

Vanwege zijn houding tegenover andere geloven heeft hij al meerdere doodsbedreigingen en zelfs moordaanslagen te verduren gekregen. Ook zijn inzet voor vrouwenrechten komt Demirbas op veel kritiek te staan. Demirbas werd door de Turkse autoriteiten zelfs gevangen gezet vanwege zijn inzet voor het onderwijs in minderheidstalen, zoals het Koerdisch. Voordat hij zich in de politiek begaf, werkte Demirbas 29 jaar als docent filosofie. Hij is lid van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP), die 80 zetels won tijdens de laatste verkiezingen in het Turkse parlement [bl].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Turkse moslim wil synagoge herbouwen