Emotioneel (maar grappig) afscheid Jon Stewart

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

John Stewart heeft vannacht na bijna zeventien jaar afscheid genomen als presentator van het satirische nieuwsprogramma The Daily Show. In een aflevering van bijna 50 minuten werd de Amerikaans-Joodse komiek, geboren als Jonathan Stuart Leibowitz, uitgezwaaid door collega’s en oude bekenden. Onder meer presidentskandidaat Hillary Clinton, zanger Bruce Springsteen en eeuwige rivaal Bill O’Reilly kwamen voorbij.

Stewarts laatste show was vooral een eerbetoon van zijn collega’s, overigens wel met de gebruikelijke knipoog. Zo speelde één van de verslaggevers, Kristen Schaal, dat ze dacht dat Stewart al vervangen was door opvolger Trevor Noah. Diezelfde Noah kwam in de uitzending langs om, heel opzichtig, het bureau van Stewart op te meten. Die reageerde: “Hé Trevor, kun je me misschien nog een minnut of twintig de tijd geven?”

Het bleef niet alleen bij het maken van grappen. Met het einde van de aflevering in zicht nam ook de emotie bij Stewart toe. Vechtend tegen de tranen bedankte hij vrouw en kinderen, die “hem leerden wat plezier is”, en zei hij: “Wat ik het meeste ga missen aan de show zijn de mensen, die er altijd voor me waren. Dit is de mooiste plaats waar ik ooit ben geweest.”

Van een einde wilde de komiek in zijn laatste woorden echter niet spreken. The Daily Show gaat door, maar dan zonder Stewart. En ook Stewart zelf gaat door, maar dan zonder The Daily Show. Hij sloot af:

“Een artiest die ik heel erg bewonder zei ooit dat hij zijn loopbaan zag als één groot gesprek met zijn publiek. En die gedachte vind ik mooi, om meerdere redenen. Maar de belangrijkste is dat het een streep zet door het idee dat dingen eindig zijn. We stoppen niet met dit programma, maar nemen een korte pauze in het gesprek. Dus in plaats van afscheid te nemen, zeg ik nu dat ik een borrel ga nemen.”

Bekijk hier een reeks hoogtepunten van The Daily Show, hier Stewart kijk op Netanyahu´s toespraak in het Amerikaanse congres, en hier over kritiek op Israël. En, omdat hij leuk blijft, de Pesach versus Pasen ‘faith-off’ [bl].

 

Categorie:

Home » Cultuur » Showbizz » Emotioneel (maar grappig) afscheid Jon Stewart