Herdenking Schaduwkade wordt afgeblazen

Stichting de Schaduwkade

De jaarlijkse 4 mei-herdenking aan de Schaduwkade in Amsterdam wordt vanwege de coronapandemie afgelast. Dat heeft de Initiatiefgroep Schaduwkade bekendgemaakt in een persbericht. Andere herdenkingen op 4 mei gaan eveneens niet door. De herdenking in de Hollandsche Schouwburg, die op ieder jaar op 4 mei druk wordt bezocht, zal ook worden afgeblazen. Andere herdenkingen vinden op een alternatieve wijze plaats. Deze week bestond de jaarlijkse Jom Hasjoa uit YouTube-video’s op een webpagina van de organisatie. Premier Mark Rutte spraak een videoboodschap in.

‘Volgend jaar weer’
‘We kunnen er kort over zijn, de herdenkingen in Amsterdam die jaarlijks op 4 mei worden gehouden, zijn op last van de overheid afgelast. Het is altijd zo mooi om gezamenlijk op de Schaduwkade te staan, maar dit jaar zal dat dus niet gebeuren’, schrijven de initiatiefnemers. Dit zijn buurtbewoners en andere geëngageerde burgers die het monument op de Nieuwe Herengracht hebben mogelijk gemaakt. ‘Geen toespraak, geen rozen in het hek van de Hermitage, geen muziek. Ook geen koffie of borrel achteraf in de Hoftuin. We hopen volgend jaar u weer op de kade te kunnen verwelkomen. Hartelijke groet, blijf gezond en hopelijk tot in 2021’.

Over de Schaduwkade
Nadat eind december 2019 drie plaquettes waren geplaatst op de Nieuwe Herengracht, kwam het idee op om ook iets te doen voor de andere circa tweehonderd Joodse bewoners die in de bange jaren ’40-’45 waren afgevoerd en vermoord. De meeste buren keken na de plechtigheid op Joodsmonument.nl om te zien of en wie uit hun eigen huis was weggehaald. Dat maakte zo’n indruk dat begin 2010 een initiatiefgroep van buren ontstond, die het idee ontwikkelden tot wat de Schaduwkade zou worden.

Van der Laan
Alle vermoorde Joodse buurtbewoners kregen een eigen naamplaat langs de kade, aan de kant van museum De Hermitage. Het monument werd mede mogelijk gemaakt door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). De Nieuwe Keizersgracht, waar ook het hoofdkantoor van de omstreden Joodsche Raad was gevestigd, maakte deel uit van het ‘Juden Viertel’, waarin de Duitse bezetter de Joodse bewoners in de oorlogsjaren had geconcentreerd. Sinds 2016 prijkt staat een plaquette op de gevel van het voormalige kantoor van de Joodsche Raad met daarop de mededeling dat op deze plek de raad gevestigd was. 

Jom Hasjoa
Niet alleen de herdenking op de Schaduwkade is afgeblazen, maar ook andere herdenkingen gaan niet door of vinden op een andere manier plaats. Dinsdag werd Jom Hasjoa in Amsterdam herdacht met videoboodschappen van premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam. Daarbij waren ook gebeden, muziek en andere toespraken op video te horen. In Den Haag werd een hoge uitzondering gemaakt. Daar mochten maximaal vier mensen de jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking bij het kindermonument uitvoeren.

Lees ook:
Den Haag staat met vier mensen stil bij Jom Hasjoa
Deelnemer Hanneke Gelderblom (84) zit door de coronacrisis al weken thuis. Voor Jom Hasjoa maakte ze een uitzondering, op eigen risico: “Dit vond ik zó belangrijk dat ik het gewoon moest doen.”

Categorie:

Home » Nieuws » Herdenking Schaduwkade wordt afgeblazen