Herontdekking van fotograaf Roman Vishniac

Roman Vishniac (beeld: wikipedia)
Roman Vishniac (beeld: wikipedia)

Wereldberoemd zijn de foto’s die de Russisch-Amerikaanse Vishniac (1897-1990) maakte van het Joodse leven in Oost-Europa vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Steven Spielberg gebruikte de iconische beelden voor zijn film Schindler’s List. Lange tijd bepaalden deze foto’s Vishniacs reputatie. Maar recent ontdekte foto’s laten zien dat zijn werk veel meer behelst.

Vishniacs oeuvre omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig tot Joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig. In Nederland fotografeerde hij in 1939 het Joodse Werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer.

De expositie, samengesteld door het International Center of Photography (ICP) in New York, omvat recent ontdekte vintage afdrukken, filmbeelden, persoonlijke correspondentie en foto’s die voor het eerst zijn afgedrukt van onlangs gedigitaliseerde negatieven. Deze overzichtstentoonstelling laat zien dat de fotograaf gerekend kan worden tot de grote meesters van de modernistische fotografie.

De expositie was in 2013 te zien in het ICP in New York en werd samengesteld door conservator Maya Benton. Het veelgeprezen retrospectief zal in acht steden in vijf landen van 2013 tot 2017 te zien zal zijn. Op zondag 11 mei geeft Benton een lezing in het JHM over de tentoonstelling. 

In het eerste weekend van de tentoonstelling vindt het Museumweekend plaats. Bezoekers van het JHM krijgen niet alleen 50% korting op een entreebewijs, ook kunnen zij direct kennismaken met het werk van Vishniac tijdens een special instaprondleiding in de expositie. De rondleiding vindt plaats op zondag 6 april om 12.00 uur.

De tentoonstelling Roman Vishniac (re)discovered in van 4 april t/m 24 augustus 2014 te zien in het Joods Historisch Museum.

Categorie:

Home » Cultuur » Herontdekking van fotograaf Roman Vishniac