Het lekkerste op het laatst bij Machane Jehuda – recensie
Het kosjere Machane Jehuda aan de Amsterdamse Albert Cuypmarkt oogt als een restaurant, maar geeft soms het gevoel dat het ook een soort kantine is. Niettemin werden we hier voldoende bediend en waren de kosjere gerechten best bijzonder. Het lekkerste werd echter voor het laatste bewaard.
Op de Albert Cuyp 195 vind je in een wat onooglijk gebouw zowel een gebedsruimte als een restaurant. Voor de deur staat een wit markthuisje en om er binnen te komen moet je een beveiligde ingang door. Er hangen camera’s en ook is er een zogenoemde deursluis. Het is zondagavond en daarom is er geen markt, wat een verlaten straat oplevert. Van ver zie je de Hebreeuwse tekst met de naam op een vlag en op een bord: ‘Machane Jehuda’.
De entree is een beetje apart: je moet door een beveiligde deursluis naar binnen en van sfeer is weinig te merken. Het ziet er wat deprimerend uit maar het oogt wel degelijk veilig. En veiligheid, dat is wat de klanten en medewerkers van dit restaurant graag willen. In half Hebreeuws en Engels wordt ons gevraagd of we gereserveerd hebben. Dat is niet het geval. Gelukkig zijn er op dit moment bijna geen klanten en kunnen we in het souterrain aan een tafeltje worden gezet.
Kantine
Ergens staat nog een luik naar de keuken open met een spannende knop erin – later blijkt dit de lift naar de warme keuken boven te zijn – en ook oogt er nog wat willekeurig keukengerei op een tafel. Het is nog vroeg en we zijn de enige gasten, zo blijkt. Wie weet wat er vanavond nog gebeurt. Gelukkig praat het personeel volop en erg hard, anders was het wel heel erg rustig. Ik schrik er wel elke keer een beetje van. Soms bekruipt ons het gevoel dat we in een soort kantine zijn beland.
Nederlands?
Direct wordt ons gevraagd of we het menu in het Engels of Hebreeuws willen. We gaan voor de Engelse taal. Het interieur ziet er aardig uit: enigszins wit klassiek en op het oog redelijk schoon en netjes, maar als je goed kijkt is de menukaart vol met vlekken en hebben de muren dat her-en-der ook. Wel is hier het mooiste handenwasbuffet wat wij ooit gezien hebben, nota bene met het gebed in de spiegel. Op de achtergond klinkt een rustig stemmig jazzmuziekje.
Lange bestelling
Als eerste bestellen we een muntthee, maar dat lukt helaas niet: geen munt in huis. Zoiets kan natuurlijk kan gebeuren, want het is de zondag en twee dagen na dagen jomtov en sjabbat. De menukaart vertoond een aantal eenvoudige Israëlische gerechten, maar ook wel wat verrassingen. We zijn benieuwd.
We bestellen de volgende gerechten: Indonesiche saté we, humus met pitabroodje, de geroosterde aubergine met tachina en dadelhoning, de Israëlische salade en de schug. Het eten komt sneller dan de drankjes op tafel. De saté valt tegen, want dat is een soort platgeslagen stukje kippenvlees (net als pagoid) met pindakaasachtige saus die niet echt naar satésaus smaakt. De humus, pita, aubergine, tachina en honing zijn echter fantastisch goed. Onze salade is vers maar wat simpel; wel een lekkere dressing. En de schug wordt aanvankelijk vergeten, maar komt na vragen alsnog. Deze is lekker pittig.
Alleen bedienen
De mevrouw die ons bedient, heeft een Filipijns-Joodse achtergrond. Zij moet ons in haar eentje bedienen, waardoor ze soms lang wegblijft. Lede borden en schalen worden daardoor niet tegelijk afgeruimd. Bestek en borden indekken voor de gerechten komen, gebeurt ook niet snel. Maar dan komt de volgende gang er al aan. een plankje met short ribs en friet. Deze is uitstekend.
We hebben ook gehaktballetjes in saus besteld. Die proeven wat middelmatig. Niets mis mee maar ook niet spannend. De rijst is wel heel lekker. Bij de kipschnitzel met aardappelpuree is de kip uitstekend. De smaak van de aardappelpuree is ook goed, maar wel is de puree koud. We vinden dat jammer en een gemiste kans, want het haalt het gerecht naar beneden. De door ons bestelde zalm is de grote tegenvaller van de avond: veel te gaar en de honing-mosterdsaus is vooral erg vettig.
Desserts
Intussen zijn de dranken op tafel gekomen. Deze kosjere wijnen zijn goed. We nippen eraan, maar dan is het al tijd voor het dessert. We krijgen een perfecte pure chocolademousse en een huisgemaakte brownie voorgeschoteld. Dat laatste gerecht komt met smaakvol ijs en dat is een echte aanrader. Sowieso: het lekkerste werd voor het laatst bewaard en dat waren de desserts. Je kan zien en merken dat ze hier goed in zijn.
Mooie avond
Ter informatie: Machane Jehuda wordt gerund door Chabad. Zij hebben hier in een aantal jaar een succesvol centrum met restaurant opgebouwd, waar iedereen welkom is. We werden tussendoor nog even gegroet door de rabbijn en mochten ook nog even in de soekah kijken. Gastvrij zijn ze hier zeker, maar zo kennen we ook Chabad. Al met al hebben we een leuke avond gehad en lekker gegeten, hier kan je rustig met je (niet joodse) gasten naartoe gaan. We geven een 7,5.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren