Het ongeluk Ben Gvir – column Ya’akov Almor

Ya'akov Almor, 2024 (foto: Y. Almor)

Het auto-ongeluk dat de Israëlische minister Itamar Ben Gvir vorige week veroorzaakte, verbaast columnist Ya’akov Almor niet. ‘In de laatste 23 jaar vergaarde hij een ellenlange lijst aan verkeersovertredingen : 78, waarvan negentien voor het niet dragen van een veiligheidsgordel’. Maar het ongeluk staat ook voor wie Ben Gvir is, aldus Almor.

Terwijl de meeste religieuze Joden het in Israël tijdens Pesach rustig aan deden, spoedde minister Itamar Ben Gvir van Binnenlandse Veiligheid zich donderdag naar zijn gepantserde auto. Met één van zijn dochters aan boord reed hij vanuit zijn woonplaats Kiryat Arba – een van oudste nederzettingen op de Westbank, vlak bij Hebron – naar Ramle, een gemengde Joods-Arabische stad.

In het centrum van Ramle vond kort daarvoor een terroristische steekpartij plaats waarbij een jonge vrouw ernstig gewond raakte. Een gewapende voorbijganger schoot de terrorist vervolgens dood. Ben Gvir, die elke gelegenheid om in de Israëlische media te komen aangrijpt, was er dit keer weer als de kippen bij. Omringd door camera’s en microfoons prees hij de gewapende burger die met zijn legale pistool de aanvaller had neergeschoten. Hij benadrukte het belang van legaal wapenbezit onder de burgers. “Dit redt levens, we zien dat telkens weer,” aldus de minister.

Snel vertrok Ben Gvir weer in zijn dienstauto om enkele honderden meters verderop door een rood licht te rijden. Volop reed zijn chauffeur in op een argeloze bestuurder die met groen het kruispunt opreed. Ben Gvri’s auto maakte een klap en sloeg over de kop. Hulpverleners waren snel ter plaatse en alle betrokkenen werden met lichte verwondingen naar dichtbijzijnde ziekenhuis afgevoerd. In de media kwam kritiek omdat de aangereden bestuurder – die het zwaarst gewond bleek – pas werd behandeld nadat Ben Gvir en consorten aan de beurt geweest waren.

De minister bleek tijdens het ongeluk zijn veiligheidsriem niet om te hebben, wat Ben Gvir een paar gebroken ribben opleverde. De aangereden automobilist werd op televisie, ingesnoerd in een ziekenhuisbed, getoond terwijl hij een enkele zin uitsprak: “Ik reed door groen, hij door rood.”

Dit was echter niet de eerste keer. In augustus denderde Ben Gvir in Jeruzalem met zijn dienstwagen door een rood licht en knalde hij op de auto van een familie van vijf. Gelukkkig kwam iedereen er zonder kleerscheuren vanaf. Uit onderzoek blijkt dat de 47-jarige politicus in de laatste 23 jaar een ellenlanglijst aan verkeersovertredingen vergaarde: 78, waarvan negentien voor het niet dragen van een veiligheidsgordel. De minister filmde zichzelf recentelijk ook meerdere malen in zijn dienstauto, onaangeriemd. Zijn beveiligers hebben veel vaker bij hun meerderen aan de bel getrokken over het onbesuiste gedrag van Ben Gvir in het publiek en op de weg, en de klachten over hoe hij voortdurend van zijn minsteriale status misbruik maakt zijn dan ook niet van de lucht.

Dat Ben Gvir geen frisse jongen is, weten we al lang. Wie zijn Nederlandse wikipediapagina leest begrijpt dat meteen. De Engelse versie is daarover een stuk duidelijker. Zijn invloed is helaas genoeg wijdreikend, en zijn racistische ideeën en uitspraken worden vooral door jeugd opgepikt.

Ondertussen zijn Ben Gvir en minister Bezalel Smotrich – die is van dezelfde partij – binnen Israël de twee grootste obstakels voor het bereiken van een ‘deal’ over de vrijlating van een deel van gekidnapten en het voorlopig opschorten van de oorlogshandelingen in Gaza. Gedurende de laatste weken word er op de bijna dagelijkse, grote demonstraties voor de vrijlating van de gijzelaars ook steeds luider geroepen naar minister zonder portefeuille Benny Ganz en zijn andere collega’s om uit het oorlogskabinet te stappen. Onder druk van Ben Gvir en Smotrich weigert de regering tot nu toe tot een overeenkomst met Hamas te komen die leidt tot het vrijlaten van gijzelaars.

Met dit ongeluk komt Ben Gvir echter op een manier in de schijnwerpers die hem niet bevalt. De kritiek op de man, zijn gedrag en zijn beleid is al enorm en zal nu alleen maar groeien. Je mag hopen dat het moment dat Netanyahu geen andere keus meer zal hebben dan hem de deur te wijzen met de zin: “Ben Gvir was an accident waiting to happen.”  

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Het ongeluk Ben Gvir – column Ya’akov Almor