Ex-militair vrijgesproken van antisemitisme

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een 25-jarige ex-militair is door de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank vrijgesproken. Tegen hem was straf geeïst op verdenking van groepsbelediging tegen Joden. Wel krijgt hij veertig uur taakstraf en een boete van 1.200 euro opgelegd. Dat is vanwege het bezit van een een boksbeugel, stiletto, gasdrukpistool, diverse soorten munitie en illegaal knalvuurwerk

De man, die inmiddels al ontslagen is door Defensie, hoorde twee weken geleden een eis van het OM van 120 uur taakstraf tegen zich. Daar ging de militaire kamer van de rechtbank dus niet in mee. Volgens de rechter is het niet te bewijzen dat de man in Whatsappgroepen antisemiische berichten stuurde over Joden, met swastika’s en andere zaken zoals de verheerlijking van het nazi-gedachtengoed.

Zelfs dat de Koninklijke Marechaussee in zijn telefoon afbeeldingen van hemzelf vond met een SS-hoofddeksel of waarop hij de Hitlergroet deed, acht de rechtbank niet bewezen. De ex-militair had namelijk voor de rechters verklaard dat er sprake was van grapjes. Zij stelden in hun uitspraak dat de omstreden afbeeldingen en berichten vallen binnen de grenzen van ‘foute humor’.

Wel vindt de militaire kamer de uitingen van de man beledigingen van Joden, maar tot het uitdelen van straf wil ze niet overgaan. Strafbaar was het niet, omdat de uitingen niet in het openbaar werden gedaan. Juridisch gezien is het sturen van berichten in een Whatsapp-groep een niet-openbare gelegenheid, vandaar. Ook zou het zijn gegaan om groepen van voornamelijk vrienden.

De oud-militair deed wel uitlatingen en postte beelden in openbare groepen, maar die ziet de rechtbank dan weer niet als beledigend omdat het in het openbaar was.

‘Niets aan de hand’

Twee onderzoeken van Defensie naar nazi-gedrag in de krijgsmacht zijn zodanig tegengewerkt dat ze zijn stukgelopen. Toch zijn er neo-nazi’s in het Nederlandse leger actief. Zo werd in een WhatsApp-groep gesproken over ‘teringjoden’ en ‘negers’, en brachten militairen op een Duits oefenterrein volgens een hoorverslag vaak de Hitlergroet, ook in uniform. Niettemin oordeelde een onderzoekscommissie tot twee keer toe dat er niets aan de hand was.

Categorie:

Home » Nieuws » Ex-militair vrijgesproken van antisemitisme