Hezbollah dreigt met aanval op Cyprus en EU

Hassan Nasrallah bedreigt Cyprus (beeld: YouTube)

Als Cyprus hulp biedt aan Israël in een oorlog tegen Hezbollah, zal het eiland aangevallen worden. Dat heeft Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese terreurbeweging, woensdag verkondigd. In het geval van een openlijk conflict moeten de Israëli’s ons ter land, ter zee en in de lucht verwachten, zei de sterke man. Cyprus moet het niet in zijn hoofd halen om Israël te steunen, aldus Nasrallah. Het land is geen NAVO-lid en heeft een klein leger. Libanese en Cypriotische politici ageren tegen Hezbollah.

De spanningen tussen Israël en Hezbollah lopen al weken ernstig op. De terreurgroep vuurt raketten en projectielen op zijn zuiderbuur af, waar schade en natuurbranden ontstaan. Israël heeft al maanden hele dorpen en wijken in het noorden geëvacueerd ter bescherming van de burgerbevolking tegen Hezbollah. Tegelijkertijd verdedigt het Israëlische leger (IDF) de staat door aanvallen in Zuid-Libanon uit te voeren. Op donderdag kwam een hoge bevelhebber van Hezbollah om.

Iron Dome

Een dag ervoor hield Nasrallah een tv-toespraak. De sterke man, die bekendstaat om zijn harde taal voor de camera, zei dat ‘we klaar zijn en voldoende middelen binnen hebben’ om een oorlog te voeren. De terreurgroep is tot op de tanden bewapend met raketten en projectielen. Volgens experts zou Hezbollah zeker 150.000 raketten in handen hebben die honderden kilometers ver reiken. Israël heeft het Iron Dome luchtafweersysteem, dat in de strijd met Hamas en tijdens de mislukte Iraanse luchtaanval bijna alle projectielen onderschepte.

Totale oorlog

Als het aan Nasrallah ligt, zal Hezbollah een totale oorlog voeren. Cyprus zal niet worden gespaard als het Israël helpt, door bijvoorbeeld zijn havens of luchthavens open te stellen voor het IDF, aldus de leider. “Geen plek zal veilig zijn. De vijand weet heel goed dat we ons op het ergste hebben voorbereid (..) Hij weet dat geen enkele plaats (..) door onze raketten zal worden gespaard.”

Nasrallah: “We waarschuwen de regering in Nicosia: het openen van Cypriotische luchthavens en bases voor de Israëlische vijand om Libanon aan te vallen zou betekenen dat de Cypriotische regering partij is in de oorlog”, zei Nasrallah, die beweerde ‘over bepaalde informatie’ te beschikken. Hij doelde op Israëlische soldaten die zouden trainen op Cyprus omdat het landschap daar lijkt op dat van Zuid-Libanon. Deze informatie zou zijn gedeeld met de Libanese president.

Reactie Cyprus

Door een land te bedreigen dat lid is van de Europese Unie en dat een lange, vriendschappelijke relatie heeft met Libanon, verhoogt Nasrallah zijn inzet om Israël internationaal onder druk te zetten. De Cypriotische ambassadeur in Israël, Kornelios Korneliou, zei: “Onze betrekkingen met Israël zijn uitstekend en nog nooit zo sterk geweest, en we proberen een bescheiden rol te vervullen bij het leveren van humanitaire hulp aan Gaza, in nauwe samenwerking met Tel Aviv. Ik ben er zeker van dat dit alles niet gunstig wordt beoordeeld door Hezbollah.”

Boorplatforms treffen

Verder dreigde Nasrallah met het aanvallen op schepen op zee die richting Israël gaan en op de lucratieve boorplatforms van Israël in het gebied. Het land wint sinds een jaar of tien olie en gas in het oosten van de Middellandse Zee. Nasrallah spreekt van ‘een invasie van Galilea’ met meer dan honderdduizend strijders en wees op dronebeelden die zijn organisatie boven Haifa heeft gemaakt. “We konden negen uur lang filmen boven Haifa,” aldus de terreurleider. Israël zou de drone [de Hudhud, red.] niet hebben willen neerschieten om de inwoners van de stad niet in gevaar te brengen.

‘Geen grenzen’

Ondanks alle dreigende woorden zei de Hezbollah-leider geen totale oorlog met Israël te willen. “Wij vormen een steunfront in Gaza. En laat degenen die ons met oorlog bedreigen, inclusief de Amerikanen die vrezen voor de vijandelijke entiteit, weten dat we niet zullen stoppen en klaar zijn voor alle scenario’s. De oplossing is simpel: stop de oorlog in Gaza.” Tegelijkertijd dreigt hij ermee een oorlog te voeren tegen Israël zonder de internationale oorlogsregels en het internationale recht te respecteren. Nasrallah stelt vast dat er geen grenzen zullen zijn.

Oorlog gaat door

De oorlog tegen Hamas is echter nog lang niet voorbij. De Israëlische regering heeft gezworen om Hamas volledig uit te schakelen en alle gegijzelde burgers – dood of levend – terug te brengen naar Israël. Verder mag de Gazastrook na deze oorlog nooit meer een bedreiging vormen voor Israël. Hamas wordt geholpen door Hezbollah, dat sinds de Hamas-pogrom van 7 oktober raketten en projectielen op Israël afvuurt. Er is geen tweefrontenoorlog ontstaan, maar het IDF heeft zijn handen wel vol aan Hezbollah.

Invasie

In de laatste weken lopen de spanningen tussen beide partijen steeds meer op. Volgens analisten ziet het er naar uit dat Israël een oorlog op Hezbollah aan het voorbereiden is. De vraag is wanneer die zal beginnen en of die niet al aan de gang is. Echter, eerst moet Hamas zijn uitgeschakeld of wordt het IDF al snel volledig ingezet in het zuiden van Libanon. Experts verwachten dat Israël het gebied zal intrekken om korte metten te maken met Hezbollah zoals het met Hamas heeft gedaan.

Hammelburg

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio is Israël klaar voor een invasie in het zuiden van Libanon. De vraag is volgens hem of het land zich goed kan verdedigen tegen Hezbollah en of het land het kan volhouden. “Je kunt het ook niet langer schermutselingen noemen, daarvoor is het te groot.” Israël heeft onvoldoende geschut om zich goed te verdedigen, zegt Hammelburg, die zegt dat er een internationale oplossing voor het probleem moet komen. “Er is met Hezbollah ook niet de emotie die je hebt bij het Israëlisch-Palestijnse conflict.”

Israëlische reactie

Woordvoerder Daniel Rubenstein van de Israëlische regering heeft gereageerd op de drone die boven het noorden van het land vloog. Hezbollah doet daarmee aan psychologische oorlogsvoering. “Zeker zestigduizend Israëli’s zijn vertrokken uit hun huizen bij de grens met Libanon, huizen die geraakt en vernietigd zijn,” aldus Rubenstein, die stil stond bij de grenzeloze oorlog die Hezbollah wil voeren. Van de internationale gemeenschap hebben we daar niks tegen gehoord, aldus de woordvoerder. “Al acht maanden wordt Israël aangevallen door Hezbollah.”

Regionale oorlog

De Europese Unie heeft wel gereageerd op de bedreiging van Nasrallah tegen Cyprus, een van de 27 lidstaten. “Elke bedreiging tegen een van onze lidstaten is een bedreiging tegen de EU,” zei een woordvoerder. Hij liet in het midden hoe een reactie van de EU eruit zal zien. Israël heeft al aangegeven dat Hezbollah over raketten beschikt die ook Europese landen kunnen bereiken. Een regionale oorlog ligt daarmee op de loer. Libanese politici in Beiroet zitten niet te wachten op een oorlog tussen Hezbollah en Israël, omdat die de toch al slechte economische situatie zal verslechteren en het leven voor veel burgers nog moeilijker zal maken.

Over Hezbollah

De sjiitische terreurbeweging Hezbollah houdt Libanon al bijna veertig jaar in zijn greep. Het land is politiek verdeeld tussen verschillende religieuze en sektarische groepen. Hezbollah betekent ‘Partij van God’ en is ook vertegenwoordigd in het parlement. Hoewel Nasrallah geen deel uitmaakt van de regering, is zijn partij wel nodig in het politieke proces. Tegelijkertijd biedt Hezbollah scholen, ziekenhuizen en andere infrastructuur voor de bewoners in het zuiden, waar de meeste sjiieten wonen. Op die manier mixt de organisatie terreur met liefdadigheid en indoctrinatie van Zuid-Libanezen tegen Israël.

Koud conflict

De ideologie van Hezbollah is gelijk aan die van het Iraanse regime, zeker wat Israël betreft. Nasrallah en de ayatollahs zijn goede vrienden en helpen elkaar. Hezbollah krijgt geld, middelen en wapens van Iran, dat de beweging steunt in haar strijd tegen Israël. Nasrallah en zijn achterban zijn Libanees en niet Palestijns. Het conflict tussen hen en Israël ligt anders dan het Israëlisch-Palestijnse conflict, en roept internationaal ook andere emoties op. In 2006 vochten Israël en Hezbollah een oorlog uit die eindigde na een VN-resolutie. Sindsdien heerst er een koud conflict dat soms heet wordt. Sinds 7 oktober is het geen dag echt rustig geweest.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël » Hezbollah dreigt met aanval op Cyprus en EU